Burgemeesters sluiten vaker drugspanden tegen de geest der wet

Criminaliteitsbestrijding

Burgemeesters sluiten vaker en sneller woningen omdat daar drugs aanwezig zijn. Daarbij hoeft er geen sprake te zijn van actieve drugshandel: meer dan 0,5 gram harddrugs, vijf gram softdrugs of vijf hennepplanten in huis is al genoeg voor het tijdelijk sluiten van een woning. Gemeenten waarschuwen de bewoners daar nauwelijks over. Dat blijkt uit een rondgang van NRC langs de vijftien grootste gemeenten van Nederland en een onderzoek van promovenda Michelle Bruijn, docent rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen Zij onderzocht 217 gerechtelijke uitspraken vanuit het hele land, tussen 2007 en 2016, inzake woningen die waren gesloten door de burgemeester. De bevoegdheid van burgemeesters om woningen te sluiten is de laatste jaren flink verruimd. Inmiddels kan een burgemeester een pand reeds sluiten als er sprake is van strafbare voorbereidingshandelingen, zonder dat er daadwerkelijk drugs te vinden zijn. Uit de rondgang langs de vijftien grootste Nederlandse gemeenten, blijkt dat het aantal woningsluitingen tussen2014 en 2O17 toenam van 106 naar 244. Volgens onderzoekster Bruijn wordt de wet niet gebruikt waarvoor die bedoeld is. „Het sluiten van woningen is voor burgemeesters een manier om drugscriminaliteit aan te pakken. Maar het is een herstelsanctie, en niet bedoeld om te straffen.”

14 gram wiet pagina 10-11