Brieven

Brieven

Het essay van Paul Scheffer (‘In een grenzeloze wereld verongelukt de vrijheid’, 22/9) toont hoe toenemende globalisering van informatie onze democratie bedreigt. Het is mij uit het hart gegrepen. Voor zijn afsluitende vraag om regulering voor de financiële sector, de interneteconomie en andere internationale vraagstukken is mijn hoop gericht op de Europese samenwerking.

Maar wat te doen met Facebook, waarvan toch niemand kan beweren dat we die dienst echt nodig hebben? De overheden en de publieke sector zouden moeten stoppen met het gebruik van Facebook, een commercieel platform met alle door Scheffer genoemde bezwaren. Zo moeilijk is het toch niet om een eigen website te hosten? Ook bedrijven kunnen in hun Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bewust kiezen welke (sociale) media zij gebruiken. Individuele burgers en werknemers kunnen hun stem in de omgeving laten klinken.

De oproep van Arjen Lubach was voor mij het zetje dat ik nodig had om mijn Facebook-account te beëindigen en wat blijkt: al mijn vrienden zijn er nog! Via telefoon, WhatsApp, e-mail, in levenden lijve – mogelijkheden te over. 