Brexitblog

Premier May plant nationaal festival van 120 miljoen pond

We sluiten dit blog af

We sluiten dit Brexitblog voor deze week af.

Lees verder in het nieuwe blog

Premier May kondigt Brits festival aan

Premier Theresa May heeft zondag een groot nationaal festival aangekondigd in 2022, na de Brexit, om "te laten zien wat ons land op dit moment geweldig maakt." May deed haar uitspraak kort voor de jaarlijkse partijcongres van de Britse Conservatieve Partij in Birmingham. Dat meldt de Britse omroep BBC.

Voor het Festival van Groot-Brittannië en Noord-Ierland is 120 miljoen pond (134,8 miljoen euro) gereserveerd. Het staat vier maanden voor de verkiezingen van het Britse Lagerhuis gepland.

Het festival is geen nieuw idee. Het is een heropleving van The Great Exhibition onder koningin Victoria in 1851 en het Festival of Britain in 1951, dat de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog vierde.

May omschreef het Festival als een "nationaal festival dat de creativiteit en de innovatie van het Verenigd Koninkrijk viert". Twitteraars reageerden honend en vierden hun creativiteit alvast met spottende Photoshopcreaties.

Zo werden er feestpostzegels voorgesteld van iemand die zichzelf in zijn voet schiet:

Twitter avatar Fumingcustomer Jimmy Dee To celebrate #FestivalOfBrexitBritain, the Royal Mail has issued Brexit stamps! https://t.co/XNX4Hg1FRo

Ook kwamen er suggesties voor de Festivalbrochure:

Twitter avatar rfktruth rainlover ☔️ Nice picture for the front of the brochure for the #FestivalOfBrexitBritain #cpc18 https://t.co/Vklj0fh0oy

Weer iemand anders deed een sfeer-suggestie. Een soort apocalypse-Disneyland:

Twitter avatar ElCorbynista El Christo The Tories' Festival of Brexit Britain sounds like a great idea.😋
Here's a sneak preview. #festivalofbrexitbritain #DisMayLand https://t.co/xZsM4pTVD8

Britse autoriteiten houden rekening met voedsel- en stroomproblemen

Het Verenigd Koninkrijk bereidt zich ook voor op het slechtst denkbare scenario: een no-deal-Brexit die grote gevolgen zou kunnen hebben voor de voorzieningen op het eiland. Donderdag werd duidelijk dat de Britse overheid rekening houdt met stroomuitval en een forse toename van energieprijzen in Noord-Ierland.

Stroom wordt nu via EU-lidstaat Ierland geleverd, maar als er geen oplossing wordt gevonden voor het Ierse grensprobleem, zou de nutsmarkt in Noord-Ierland kunnen instorten, schrijft The Guardian. Huishoudens in Noord-Ierland zouden mogelijk tot wel 200 pond meer moeten gaan betalen voor stroom, blijkt uit donderdag vrijgegeven overheidsdocumenten. Ierland en Noord-Ierland zijn sinds jaren verenigd in de Single Electricity Market, dat de voorziening op het hele Ierse eiland regelt. Een noodoplossing, bijvoorbeeld vloten voor de kust met daarop generatoren, zou veel geld kunnen kosten.

Ook werd woensdag een speciale minister aangewezen die de voedselvoorziening moet overzien. Het VK importeert grotendeels zijn voedsel, en strengere controles aan de grens zouden de import stevig kunnen vertragen, met tekorten en mogelijke faillissementen van importeurs als gevolg.

Lees ook: Hebben de Britten nog wel genoeg te eten bij een No Deal-Brexit?

Tories: geen Labour-deal

Vooralsnog lijkt een deal waarin de beide grote partijen zich kunnen vinden nog ver weg. Labour-leider Jeremy Corbyn stelde deze week nog tijdens een partijcongres dat de partij een nieuwe deal zoals Chequers niet goedkeurt. Met een deal op Labours voorwaarden - zoals geen harde grens bij Noord-Ierland, strengere milieumaatregelen en een douane-unie - gaat hij wel meteen akkoord.

Donderdag lieten de Conservatieven weten dat een deal volledig op Labours voorwaarden er sowieso niet inzit. Een douane-unie maakt volledig vrije handel met andere handelsblokken onmogelijk en dat zou de uitkomst van het referendum ondermijnen, zegt Brandon Lewis, voorzitter van de Conservative Party. Donderdag zit Corbyn rond de tafel met EU-onderhandelaar Michel Barnier.

Corbyn waarschuwt: een tweede deal zoals Chequers wijzen we af

Oppositiepartij Labour is tegen een nieuwe Brexitdeal als die lijkt op de Chequers-deal die Theresa May tot nu toe heeft gepresenteerd. Dat heeft Labour-leider Jeremy Corbyn woensdag tijdens een meerdaags partijcongres in Liverpool gezegd. Het is een stevige waarschuwing voor de premier, die het VK uiterlijk eind maart door een succesvolle uittreding uit de EU moet leiden.

Ook werd tijdens het congres bekend dat de partij zich voorbereidt op vervroegde verkiezingen. Officieel staan deze pas voor 2022 gepland, maar Corbyn maakte al eerder duidelijk dat hij vindt dat verkiezingen de enige de manier zijn om uit de Brexit-impasse te komen. Met nieuwe verkiezingen hoopt de Labour-leider te voorkomen dat de Conservatieven de markt na Brexit verder liberaliseren.

Labour en Tory's verdeeld

De voorstellen die May tot nu toe voor de uittreding had gepresenteerd (Chequers), werden tijdens een EU-top in Salzburg vorige week van tafel geveegd. De reactie van de EU-leiders op Chequers zorgde in het VK vervolgens weer voor oplopende politieke spanningen: niet alleen Labour is inmiddels zwaar verdeeld over Chequers, maar dat geldt ook voor Mays eigen partij. De Conservatieven houden vanaf zondag hun congres in Birmingham.

Lees ook: Alles zit Labour mee, maar de Brexit hangt als een grauwsluier boven het partijcongres

Wel herhaalde Corbyn woensdag niet te willen uittreden zónder deal - een scenario dat dichterbij komt omdat de VK en de EU het maar niet eens kunnen worden. Corbyn: "Het is ondenkbaar dat we zonder deal eruit stappen - dat zou een nationale ramp betekenen. Als het parlement tegen een eventuele Tory-deal stemt, of als het May niet lukt om überhaupt een deal te maken, zullen wij aansturen op vervroegde verkiezingen."

NRC-correspondent Melle Garschagen, aanwezig bij het congres:

"Door de nadruk te leggen op nieuwe verkiezingen, probeerde Corbyn ook de ophef over een tweede referendum te sussen. Labour is hier diep verdeeld over. Pro-Europese sociaal-democraten willen dat de Britten in een nieuwe stemming moeten kunnen kiezen of ze toch bij de EU willen blijven. Labourleden uit delen van het land waar overwegend Leave werd gestemd vinden zo'n nieuw referendum kiezersbedrog."

Corbyn maakte woensdag verder duidelijk dat Labour in ieder geval geen concessies wil doen op het gebied van de interne markt en douanerechten. Schaduw-minister van Handel Rebecca Long-Bailey zei woensdag zelfs dat er sprake moet zijn van "een wonder", wil Labour nog voor een deal van May stemmen. Naar verwachting gaat Corbyn donderdag met EU-onderhandelaar Michel Barnier in Brussel in gesprek over zijn positie.

The Britse krant The Guardian schreef woensdag dat Europa zich ook intensiever voorbereidt op een eventuele no-deal-Brexit. In een document dat rond zou gaan onder ambassadeurs in Brussel, zou zelfs staan dat Labour van plan is om met de Tory-leden op te trekken die tegen Mays Chequers zijn.

'Geen aparte status voor EU-migranten'

Nadat het Verenigd Koninkrijk in maart volgend jaar uit de EU is gestapt, moeten migranten uit de Unie te maken krijgen met dezelfde immigratieregels als die van daarbuiten. Daarover is de regering van premier May het unaniem eens geworden, meldt de BBC op basis van bronnen.

Het nieuwe beleid dat May wil gaan voeren zou migranten niet meer op hun afkomst beoordelen, maar op hun kwaliteiten. May wil hoe dan ook niet langer onbegrensd migranten uit Europa toelaten, schrijft de publieke omroep. Het akkoord volgt op een rapport van het onafhankelijke Migration Advisory Committee (MAC), waar ook de grootste oppositiepartij Labour achter stond.

Migratie was een belangrijk onderwerp tijdens de campagne voorafgaand aan het Brexit-referendum, waar name het Brexit-kamp op bleef hameren. Migranten uit vooral Oost-Europa zouden drukken op de sociale zekerheid en lonen van de Britten en pakken banen af. Het tegendeel is waar, concludeert het MAC-rapport (PDF). EU-migranten dragen netto zelfs meer bij aan de schatkist in het Verenigd Koninkrijk, dan dat ze kosten.

Het nieuwe migratiemodel schrijft volgens de BBC voor dat het Verenigd Koninkrijk immigratieaanvragen van waar ook ter wereld hetzelfde beoordeelt.

De douanebalie van vliegveld Heathrow in Londen. Foto Andrew Cowie / EPA

Welkom

Welkom in een nieuw Brexit-blog. NRC volgt de weg naar het Britse vertrek uit de Europese Unie. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit. Lees het vorige blog hier terug.