Alle 58 migranten op reddingschip Aquarius mogen aan wal

EU-lidstaten Frankrijk, Spanje, Duitsland en Portugal hebben afgesproken ieder een deel van de migranten op te nemen.

Migranten rusten uit aan boord van de Aquarius nadat ze uit het water zijn gered door de hulporganisaties.
Migranten rusten uit aan boord van de Aquarius nadat ze uit het water zijn gered door de hulporganisaties. Foto Maud Veith/SOS Mediterranee

De 58 migranten aan boord van reddingsschip Aquarius op de Middellandse Zee mogen aan wal in Malta. Daar wordt de groep opgesplitst en ondergebracht in vier Europese landen. Dit maakte de Maltese overheid dinsdagavond bekend.

Het schip wordt gebruikt door hulporganisaties Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranée om bootmigranten op te vangen die op het water in de problemen waren gekomen. De Aquarius is het laatste reddingsschip dat nog opereert in dat deel van de Middellandse Zee. Zondag werd bekend dat Panama de registratie van het zoek- en reddingsschip heeft ingetrokken. Hierdoor moet het schip op zoek naar een nieuwe vlag.

Lees ook: Bijna alle hulporganisaties nu weg uit de Middellandse Zee. Het werk wordt ze onmogelijk gemaakt.

‘Doeltreffende Europese oplossing’

In de tussentijd was het nog onzeker wat er met de reeds opgepikte migranten zou gaan gebeuren. Het schip dobberde dagen rond voordat de Europese lidstaten tot een overeenkomst konden komen. Een Maltees vaartuig neemt de migranten in internationale wateren aan boord en brengt ze naar Malta. Frankrijk neemt daarna achttien migranten op, Spanje en Duitsland ieder vijftien en Portugal de overige tien.

De Franse premier Édouard Philippe noemt het in een Twitterbericht een “menselijke”, “doeltreffende” en “Europese oplossing”. Ook SOS Mediterranée verwelkomt de beslissing:

Twitter avatar SOSMedIntl SOS MEDITERRANEE 🔴BREAKING The #Aquarius welcomes the announcement of #Malta & #France of a coordinated #European response : the 58 survivors on board should soon be transferred from the #Aquarius to a place of safety after days at sea. The #Aquarius will then pursue its journey to #Marseille https://t.co/p2tbBISDgO

Na de passagiersoverdracht aan Maltese instanties zal de Aquarius doorvaren naar Marseille. De hulporganisaties hebben een kantoor in de Zuid-Franse stad, en hopen van daaruit de stateloosheid van het schip te kunnen oplossen. Onderweg naar Marseille, een tocht van vier dagen, blijft de Aquarius reageren op eventuele hulpverzoeken van migrantenboten, waardoor het schip misschien opnieuw migranten aan boord krijgt, zegt woordvoerder Julie Bégin dinsdagavond tegen NRC.

In een eerdere verklaring stelde SOS Mediterranée dat Panama de registratie heeft ingetrokken onder druk van Italië. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini ontkende dit. Italië probeert in toenemende mate migranten te weren. Maandag presenteerde het land maatregelen waarmee de voorwaarden waaronder migranten er bescherming kunnen krijgen, fors worden aangescherpt.