El Salvador

OM onderzoekt al vijf jaar moord op Ikon-journalisten

Het Openbaar Minister is al vijf jaar bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar de moord op de vier Ikon-journalisten in El Salvador in 1982. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van Nieuwsuur. Het OM kan verder geen informatie geven over het onderzoek dat sinds 2013 loopt.

De vier journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Hans Ter Laag en Joop Willemsen waren in El Salvador om verslag te doen van de burgeroorlog toen ze in een hinderlaag werden gelokt en door het leger werden doorgeschoten. Televisieprogramma Zembla maakte maandag bekend dat het de opdrachtgever van deze moord, Mario Reyes Mena, heeft opgespoord. Mena woont al jaren in de Verenigde Staten en is nooit vervolgd, ondanks dat hij door een onderzoekscommissie van de Verenigde Naties al 1993 werd aangewezen als opdrachtgever. Voor Geoff Thale van denktank The Washington Office on Latin America is het onderzoek van Zembla reden het Amerikaanse congres op te roepen de moord op de journalisten te onderzoeken.

In El Salvador gold een amnestiewet waardoor hij daar niet kon worden vervolgd. Twee jaar geleden is deze wet opgeheven waardoor vervolging in het land weer mogelijk wordt. Volgens Zembla heeft Gert Kuiper, de broer van een van de doodgeschoten journalisten, begin dit jaar in El Salvador aangifte gedaan tegen Mena.

Tweede Kamerleden riepen het kabinet maandag op om alles in het werk te stellen om Mena voor de rechter te krijgen. (NRC)