Trumpblog

FBI wil ook spreken met tweede vrouw die Kavanaugh beschuldigt

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

FBI neemt contact op met tweede vrouw die Kavanaugh beschuldigt

De FBI heeft contact opgenomen met Deborah Ramirez, de tweede vrouw die kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh beschuldigt van seksueel wangedrag. Haar advocaat meldt zaterdag dat Ramirez bereid is om mee te werken aan het onderzoek en te spreken met federale agenten.

Kavanaugh zou op de universiteit Yale in de jaren tachtig tijdens een feestje zijn geslachtsdeel in het gezicht van Ramirez hebben geduwd. De vroegere studiegenoot van de rechter trad naar voren nadat een andere vrouw, Christine Blasey Ford, Kavanaugh beschuldigde van een poging tot verkrachting toen ze allebei tieners waren. Kavanaugh heeft de aantijgingen ontkend.

Lees ook: Er is geen ruimte meer voor twijfel in de Amerikaanse boksarena

Na een verhitte hoorzitting eerder deze week met zowel Kavanaugh als Ford die de VS tot op het bot verdeelde, besloot de Senaatscommissie voor Juridische Zaken dat de FBI verder onderzoek moet doen naar de beschuldiging van Ford. Het Witte Huis stemde daar vervolgens mee in. Pas als een meerderheid van de commissie akkoord gaat met de kandidaat, kan de volledige Senaat stemmen over de aanstelling voor het hoogste juridische orgaan in de VS.

Trump blijft Kavanaugh steunen

Dat de FBI nu ook contact heeft gezocht met Ramirez, suggereert dat agenten het onderzoek naar de rechter breder trekken. Vooralsnog heeft de FBI echter nog niet gesproken met een derde vrouw, Julie Swetnick, die zegt dat Kavanaugh als tiener feestjes bijwoonde waar groepsverkrachtingen plaatsvonden. NBC News schreef dat president Trump beperkingen heeft gesteld aan het onderzoek, maar dat klopt volgens het staatshoofd niet. "Ik wil dat ze wie ook maar nodig achten ondervragen", schrijft Trump op Twitter.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump NBC News incorrectly reported (as usual) that I was limiting the FBI investigation of Judge Kavanaugh, and witnesses, only to certain people. Actually, I want them to interview whoever they deem appropriate, at their discretion. Please correct your reporting!

Ondanks het FBI-onderzoek blijft president Trump zijn conservatieve kandidaat voor het Hooggerechtshof steunen. Tijdens een campagnetoespraak zaterdag noemde hij Kavanaugh "een van de meest succesvolle juridische geesten van onze tijd". Volgens de president worden de aantijgingen politiek misbruikt door de Democraten in de aanloop naar de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in november.

Minister N-Korea: geen ontwapening zonder vertrouwen in VS

Als de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea van kracht blijven, zal het land zijn kernwapenarsenaal niet ontmantelen. Dat heeft de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zaterdag gezegd in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De sancties, die ondanks de toenadering tussen Kim Jong-un en Donald Trump nog onverminderd van kracht zijn, verstoren volgens Ri het vertrouwen van Pyongyang in de VS. "Zonder vertrouwen kunnen we niet gerust zijn op onze nationale veiligheid. Onder die omstandigheden is het ondenkbaar dat wij ons als eerste éénzijdig ontwapenen", zei Ri volgens persbureau Reuters.

In zijn eigen toespraak voor de VN benadrukte Trump eerder deze week dat de maatregelen tegen Noord-Korea overeind blijven tot het land zich van zijn kernwapens heeft ontdaan.

Denuclearisatie

Kim zegde bij zijn ontmoeting met Trump afgelopen juni toe zich te verbinden aan denuclearisatie. Experts waarschuwden toen al dat de Noord-Koreaanse leider daar iets anders onder verstaat dan Trump. De Amerikanen eisen dat Pyongyang éénzijdig al zijn kernkoppen opgeeft. Kim wil dat ook de VS hun wapens weghalen uit de regio - een eis waarvan Kim zal weten dat die onhaalbaar is.

Lees ook: De familie Kim doet beloftes en gaat er met de buit vandoor

Niettemin zetten Trump en Kim voorzichtige stappen richting een tweede top. Kim stuurde de Amerikaanse president eerder deze maand een brief met een verzoek om nog een ontmoeting in te plannen. Waar en wanneer die moet plaatsvinden, is nog niet bekend.

Nog twee anonieme beschuldigingen tegen Kavanaugh

Kort voor de hoorzitting over mogelijk seksueel wangedrag van de kandidaat-opperrechter Brett Kavanaugh, zijn nog eens twee aantijgingen naar boven gekomen tegen de Amerikaanse rechter. Uit documenten van de Senaatscommissie voor Juridische zaken blijkt dat de rechter anoniem wordt beticht van een verkrachting in 1985 en een aanranding in 1998.

Woensdag trad al een derde vrouw naar voren, die zegt dat Kavanaugh als tiener feestjes bijwoonde waar vrouwen werden gedrogeerd en het slachtoffer werden van groepsverkrachtingen. De rechter ontkent alle aantijgingen en zegt dat hij het slachtoffer is van een "lastercampagne". President Trump blijft Kavanaugh verdedigen en zegt dat er sprake is van een politiek spel.

Lees ook: Kavanaugh: geen fysiek of seksueel contact gehad met Ford

Later op donderdag buigt de Senaatscommissie zich over de aantijgingen van Christine Blasey Ford. De professor uit Californië zegt dat Kavanaugh haar in 1982 heeft geprobeerd te verkrachten, ze waren toen allebei tieners. In haar inmiddels al naar buiten gebrachte toelichting van het incident, die ze tijdens de hoorzitting zal voordragen, zegt Ford dat het haar leven "drastisch heeft veranderd".

Anita Hill

De Amerikaanse krant The New York Times drukte woensdag een betaalde advertentie ondertekend door 1.600 mannen die hun steun uiten voor Ford. Daarbij refereren ze naar Anita Hill, de vrouw die bij het kandidaatschap Clarence Thomas in 1991 naar voren trad met aantijgingen van seksueel wangedrag. De kwestie wordt vergeleken met de aantijgingen van Ford; Thomas werd uiteindelijk na een hoorzitting met de Senaatscommissie alsnog aangesteld als hogerechter. "We geloven Anita Hill. We geloven Christine Blasey Ford ook", is in de advertentie te lezen.

Twitter avatar kylegriffin1 Kyle Griffin 27 years ago, 1,600 African-American women took out a full-page ad in the NYT to show support for Anita Hill. In today's Times, a campaign has placed a crowdfunded, full-page ad from "1,600 male allies" in support of Anita Hill and Christine Blasey Ford. https://t.co/FVCo900nCM https://t.co/Nx5Rb1JUha

De hoorzitting met Brett Kavanaugh en Christine Blasey-Ford begint donderdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd). Waar de tien Democraten in de Senaatscommissie zoals gebruikelijk zelf vragen zullen stellen, hebben de Republikeinen een vrouwelijke aanklager, Rachel Mitchell, aangesteld voor de ondervragingen. Dat zou nodig zijn om de zitting te "depolitiseren". Critici zeggen dat de elf mannelijke Republikeinen in de commissie bang zijn dat het er op camera slecht uitziet als zij de gevoelige vragen over seksueel wangedrag aan Ford stellen.

Inmiddels zijn kort voor de hoorzitting donderdag nog eens drie aantijgingen jegens Kavanaugh bekend geworden. Foto Chris Wattie/Reuters

Iraanse president noemt Trump 'absurd' en 'intellectueel zwak'

De Iraanse president Hassan Rohani heeft president Trump flink aangepakt tijdens een toespraak bij de VN-top in New York. Rohani noemde het beleid van de Amerikaanse president "absurd", ook zou Trump zich schuldig maken aan "economisch terrorisme". De Iraniër reageerde op de toespraak van Trump waarin hij de regering van Iran een "corrupte elite" noemde.

Trump verdedigde in zijn speech dat hij uit de internationale nucleaire deal met het Iran is gestapt. Rohani zei hierover dat de Amerikaanse sancties "het recht op ontwikkeling" schenden en de Iraanse economie verstikken. Hij meent dat Trump zijn regering te gronde probeert te richten. Door dit te doen, gebruikt hij de internationale veiligheid "als een speeltje", aldus de Iraniër.

"Multilateralisme aanvallen is geen teken van kracht, het is een teken van zwakte van intelligentie. Het toont het onvermogen om een complexe wereld te begrijpen. Deze achteloosheid kan de wereldvrede bedreigen."

Lees ook: Trump keert in klassieke speech wereld de rug toe

Rohani benadrukte wel dat hij gesprekken met de Amerikaanse regering wil hervatten. "De dialoog kan opgepakt worden door dezelfde persoon die het akkoord heeft opgeblazen."

Rohani tijdens zijn toespraak bij de VN. Foto Justin Lane/EPA

Tweede top tussen Kim en Trump waarschijnlijk ‘binnenkort’

Een tweede top tussen Donald Trump en Kim Jong-un zal volgens de Amerikaanse president waarschijnlijk binnenkort plaatsvinden. Een tijd en locatie is echter nog niet bepaald. Trump zei maandag dat de Noord-Koreaanse leider zich “zeer open" en "fantastisch" heeft opgesteld, schrijft persbureau AP.

Lees ook: Op VN-diplomatenkermis is Trump in zijn element

De toon van de Amerikaanse president, die momenteel in New York is voor de Algemene Vergadering van de VN, is sterk veranderd sinds een jaar geleden. Toen dreigde Trump in een toespraak nog met de “complete vernietiging van Noord-Korea”.

'Een andere tijd'

Maar dat was "een andere wereld", zegt de president nu. "Het was een gevaarlijke tijd, nu een jaar later leven we in een heel andere tijd."

Trump had in juni een ontmoeting met Kim in Singapore. Het was voor het eerst dat leiders van beide landen elkaar in levende lijven spraken. De Noord-Koreaanse leider en de Amerikaanse president beloofden samen verder te werken aan de denuclearisering van het Koreaanse schiereiland.

De voortgang lijkt vooralsnog beperkt. Een onderzoeksteam van de VN concludeerde deze zomer nog dat Noord-Korea niet gestopt is met zijn kernwapenprogramma.

Trump blijft Kavanaugh verdedigen: 'Ik zal hem blijven steunen'

President Donald Trump blijft achter zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof, Brett Kavanaugh, staan, ondanks een tweede aantijging van seksueel wangedrag. "Rechter Kavanaugh is een voortreffelijk persoon. Ik zal hem blijven steunen", zei de president voorafgaand aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, meldt persbureau AP.

The New Yorker schreef zondagavond over een tweede aantijging aan het adres van de rechter. De 53-jarige Deborah Ramirez stelt dat Kavanaugh zijn geslachtsdeel in haar gezicht zou hebben gedrukt tijdens hun studententijd.

Donderdag zal de eerste vrouw die met een beschuldiging naar buiten trad, Christine Blasey Ford, in het openbaar getuigen in de Amerikaanse Senaat. Zij zegt dat Kavanaugh in hun middelbareschooltijd probeerde te verkrachten. Zij was toen vijftien jaar oud, hij zeventien. Kavanaugh ontkent de aantijgingen categorisch.

De beschuldigingen tegen Kavanaugh zijn "volledig politiek", benadrukt president Trump nu. Vrijdag zette hij al vraagtekens bij de eerste beschuldiging vanwege het feit dat Ford nu pas naar buiten is gekomen met haar verhaal. Kort daarna begonnen vrouwen op Twitter hun ervaringen van seksueel misbruik of verkrachting te delen met de hashtag #WhyIDidntReport.

Lees ook: VS worstelen met Kavanaugh, Twitter lanceert hashtag #WhyIDidntReport

Nieuw Trumpblog

Een nieuwe week met een nieuw blog over het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het vorige Trumpblog terug.