Thuiskok. Relatief

We moeten Yotam Ottolenghi voor heel veel dingen dankbaar zijn. Mede dankzij hem zijn groenten een volwaardig ingrediënt geworden. Nederlandse keukens en supermarkten heeft hij verrijkt met fijne, exotische ingrediënten als za’atar, granaatappelpitten en harissa.

In zijn nieuwste kookboek zien we weer veel Midden-Oosterse smaakmakers terug die we dankzij Ottolenghi kennen – denk aan pesto’s, gemarineerde groenten en yoghurt. Ottolenghi verrast ook, met combinaties als vissticks met kokoskorst, in mosterd gemarineerde boerenkool en maisbrood met feta en jalapenopepers. Al bladerend zien de foto’s van de gerechten er heerlijk uit.

Dat Ottolenghi’s recepten tijdrovend zijn en veel werk vergen valt echter niet te ontkennen. Anders noem je je nieuwe kookboek niet Simpel. Technisch moeilijk zijn Ottolenghi’s recepten nooit geweest, maar ze zijn ook ditmaal niet echt snel te maken en het is altijd wel veel werk. ‘Weinig’ blijkt ook maar relatief te zijn. Want voor Ottolenghi betekent dat minder dan tien ingrediënten per recept, en voor het gemak rekent hij ui, knoflook, olie en peper en zout dan niet mee. De ingrediëntenlijsten in de kantlijn zijn soms bijna lachwekkend als u bedenkt dat Ottolenghi zich heeft ingehouden.

Bij het thema ‘Provisie’, waarbij u kunt koken met wat u in huis heeft, moet u wel onder meer blikken peulvruchten en Griekse yoghurt in de kast hebben staan. Liefst koopt u ook tien ‘smaakbommen’ zoals ingemaakte citroen, zwarte knoflook en berberisbessen. Wie op een doordeweekse avond daarmee een recept wil maken, moet dus toch weer een half uur omfietsen naar de turk of toko.

Ik vraag me af voor wie dit boek nou werkelijk is. Ottolenghi’s fans lieten zich toch al niet weerhouden door ellenlange ingrediëntenlijsten en eindeloze bereidingstijden. Voor een nieuw publiek zijn die twee drempels weliswaar verlaagd, maar niet helemaal weggenomen.

Ottolenghi zal er vermoedelijk niet van wakker liggen. De eerste editie van de Nederlandse vertaling van 25.000 exemplaren was al voor publicatie uitverkocht, inmiddels is er een vijfde druk op komst. En ook wij gaan deze week uit Simpel koken, met wat écht simpele recepten.