‘Tapeplan’ voedt ruzie Trump met ministerie

Onthulling

Rod Rosenstein.
Rod Rosenstein. Joshua Roberts/Reuters

Een onthulling van The New York Times heeft de toch al gespannen verhouding tussen de president en het ministerie van Justitie op scherp gezet.

De krant onthulde vrijdagavond dat staatssecretaris van Justitie Rod Rosenstein, politiek verantwoordelijk voor het Rusland-onderzoek, tegenover ambtenaren van Justitie en de FBI heeft gezegd dat hij gesprekken met president Trump stiekem zou willen opnemen. Ook zou hij hebben willen bekijken of Trump kon worden afgezet met behulp van het 25ste amendement van de Grondwet.

De onthulling – categorisch ontkend door Rosenstein, maar bevestigd door andere media – past naadloos in eerdere berichten over ambtelijk en politiek verzet tegen de president. In dezelfde New York Times schreef een anonieme hoge medewerker van het Witte Huis begin september dat er een groep van geestverwanten is die „de ergste grillen” van de president ongedaan probeert te maken. Donald Trump jr. schreef zaterdag op Twitter dat met de onthulling over Rosenstein de zoektocht naar deze anonymus wel kan worden gestaakt.

Een stank die blijft hangen

Het nieuws komt op een moment dat het ministerie van Justitie onder zwaar vuur van de president ligt. Trump gaf eind vorige week een interview waarin hij zei dat hij feitelijk „geen minister van Justitie” heeft. Het was de zoveelste aanval van de president op minister Jeff Sessions, die hij voortdurend verwijt dat hij niet ingrijpt in het Rusland-onderzoek, volgens Trump een „doorgestoken heksenjacht”. In het onderzoek zijn verscheidene medewerkers van Trump gehoord over mogelijke samenwerking tussen zijn verkiezingscampagne en de Russische regering.

Op een verkiezingsbijeenkomst in Missouri zei Trump dit weekeinde dat 95 procent van de mensen bij Justitie en de FBI achter hem staat, maar dat er nog altijd „een paar heel slechte” tussen zitten. „Er is een stank die blijft hangen, maar daar komen we ook nog wel vanaf.”

De meest conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, verzameld in de zogenoemde Freedom Caucus, hebben aangedrongen op het vrijgeven van memo’s waarop The New York Times zich baseert, en ze willen Rosenstein ondervragen. Deze zomer werd bekend dat deze afgevaardigden willen proberen Rosenstein af te zetten.

De Democraten zien de bui al hangen. De leider van de partij in de Senaat, Chuck Schumer, liet weten dat het nieuws uit The New York Times „niet mag worden gebruikt als een voorwendsel om de staatssecretaris te ontslaan en te vervangen door een opvolger die bereid is de president te laten ingrijpen in het onderzoek van de speciaal aanklager”.