Wieringa, Verhelst en Middendorp op shortlist BookSpot Literatuurprijs

Literatuurprijs Zes boeken, waaronder één debuut en één non-fictieboek, maken kans op de BookSpot Literatuurprijs van 50.000 euro.

Foto Studio Casper

Peter Middendorp, Peter Verhelst en Tommy Wieringa maken met hun romans kans op de BookSpot Literatuurprijs 2018, een van de grootste literaire prijzen van Nederland. Zij staan samen met Arjen van Veelen, Suzanna Jansen en Aukelien Weverling op de shortlist van de prijs (50.000 euro), die maandagmiddag bekend werd. In november kiest de jury de winnaar.

Lees ook de recensie van Middendorps roman: Op dat ene moment was hij een beest

De jury beoordeelde 450 inzendingen, zowel romans als non-fictie en verhalenbundels. De nominaties zijn voor Middendorps roman Jij bent van mij, over een boer die jarenlang een moord verzwijgt, Verhelsts Voor het vergeten, een wervelend poëtische roman over verlies en herinnering, en Wieringa’s De heilige Rita, over een man in een krimpgebied.

De andere drie op de shortlist van zes zijn het historische non-fictieboek Ondanks de zwaartekracht van Suzanna Jansen en In alle steden, de bloemrijke dystopie van Aukelien Weverling en Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, het succesrijke romandebuut van Arjen van Veelen, dat eerder ook genomineerd werd voor de Libris Literatuur Prijs. Ook de roman van Wieringa werd voor die prijs genomineerd – de winnaar was Wees onzichtbaar van Murat Isik. Die kwam voor deze editie van de BookSpot Literatuurprijs niet in aanmerking, omdat de verschijning ervan buiten het bestek van de prijs viel (1 juli 2017-30 juni 2018).

Lees hier de recensie van De heilige Rita: Een krimpleven in een krimpgebied

Met deze shortlist koos de jury niet voor de gewaardeerde literaire bestsellers De ommegang van Jan van Aken of Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker, niet voor de nieuwe werken van eerdere winnaars Joke van Leeuwen (Hier) of Frits van Oostrom (Nobel streven). Zij stonden, naast onder meer de biografieën van Jan Wolkers en Lucebert, wel op de longlist van 25 titels. Ook opvallend: eerdere winnaar van de prijs Martin Michael Driessen, die met de goed ontvangen roman De pelikaan weer kans maakte, ontbrak ditmaal al op de longlist. De genomineerde boeken van Middendorp en Wieringa kregen in NRC-recensies vijf ballen, Van Veelen vier en Verhelst drie. Jansen en Weverling werden niet gerecenseerd.

Eerst AKO, toen ECI

De BookSpot Literatuurprijs wordt dit jaar voor het eerst onder die naam uitgereikt, maar is in feite een voortzetting van wat jarenlang de AKO Literatuurprijs heette en vervolgens, tot dit jaar, de ECI Literatuurprijs. Sponsor BookSpot, voorheen ECI, is een online boekwinkel die flink in zijn naamsbekendheid investeert. Vorig jaar werd het prijzengeld van de literatuurprijs verhoogd, met bedragen van 5.000 euro voor alle zes genomineerden. Dit jaar begon BookSpot bovendien met de sponsoring van de Gouden Strop, voor spannende boeken, en verdubbelde daarvan het prijzengeld (20.000 euro).

De literatuurprijs kan wel een opwaardering gebruiken: de afgelopen twee winnaars, Rivieren van Martin Michael Driessen en De mensengenezer van Koen Peeters, haalden ondanks de bekroning nooit de bestsellerlijsten. Naast de literatuurprijs, die door een vakjury wordt toegekend, is er een lezersprijs (10.000 euro), met een online stemming. Beide prijzen worden uitgereikt op 8 november.

Lees ook: een interview met Koen Peeters, de winnaar van de prijs in 2017.