Rechter Wabeke trekt zich terug in tabakszaak

Advocaat Bénédicte Ficq eiste donderdag dat Wabeke zich terugtrekt omdat hij tijdens een etentje zou hebben gezegd dat “roken ieders eigen verantwoordelijkheid is”.

Jan Wolter Wabeke in het Paleis van Justitie in Den Haag.
Jan Wolter Wabeke in het Paleis van Justitie in Den Haag. Foto Frank van Beek/Hollandse Hoogte

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek van Jan Wolter Wabeke toegewezen om zich terug te trekken als rechter in de zogenoemde tabakszaak. Advocaat Bénédicte Ficq had zijn terugtrekking geëist omdat Wabeke niet objectief zou zijn in de zaak, die draait om de tabaksindustrie. Tijdens een etentje zou hij hebben gezegd dat “roken ieders eigen verantwoordelijkheid is”.

“De door de raadsheer aangegeven gronden zijn naar het oordeel van deze kamer zodanig dat de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden”, concludeert het gerechtshof. De zogenoemde verschoningskamer van het gerechtshof moest het verzoek van Wabeke goedkeuren voordat hij “verschoond” kon worden. Oftewel: voordat een andere rechter zijn plek in mocht nemen. De zitting, die woensdag plaatsvindt, wordt niet uitgesteld.

Lees ook: Antirooklobby eist vertrek ‘partijdige rechter’ in zaak tegen tabaksindustrie

Ficq reageert tevreden

Bénédicte Ficq zegt dat ze het “heel terecht en heel fijn” vindt dat Wabeke heeft besloten afstand te nemen. Ze heeft Wabeke zelf niet gesproken en vernam via de media van zijn besluit.

“Mijn cliënten hebben het recht om niet tijdens hun laatste kans te hoeven twijfelen aan de onpartijdigheid van de rechter.”

Woensdag zal het gerechtshof een zogenoemde artikel 12-procedure behandelen. Hiermee kan het Openbaar Ministerie (OM) via het hof gedwongen worden om een zaak op te pakken. Eerder besloot het OM de tabaksindustrie niet te vervolgen, hier zouden volgens justitie geen wettelijke mogelijkheden voor zijn.

Advocaat Bénédicte Ficq staat tientallen aangevers bij in een grote zaak tegen de tabaksindustrie. De antirooklobby meent dat sigarettenproducten doelbewust proberen rokers verslaafd te maken en te houden.