Politie straft hoge functionarissen voor aannemen concertkaarten

De zaak kwam aan het rollen na het ontslag van de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Hij kocht concertkaartjes van Prince en Knopfler op kosten van de politie.

Een van de hoge functionarissen die wordt bestraft is oud-commissaris Leen Schaap.
Een van de hoge functionarissen die wordt bestraft is oud-commissaris Leen Schaap. Foto van Lex van Lieshout/ANP

De Nationale Politie heeft maandag disciplinaire maatregelen opgelegd aan acht medewerkers wegens het aannemen van voetbal- en concertkaarten van de voormalige Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit. Na zijn ontslag, eerder dit jaar wegens verduistering van politiegeld, werd een intern onderzoek gestart naar in totaal elf collega’s die profiteerden van zijn handelswijze.

Op kosten van de politie regelde Smit voor familie en collega’s kaarten van optredens van Mark Knopfler en Prince en wedstrijden van Ajax. Uit onderzoek van NRC bleek dat het ging om hooggeplaatste functionairissen als oud-politiecommissaris Leen Schaap, plaatsvervangend eenheidschef van de politie Amsterdam Jan Pronker, en de tweede man van de Landelijke Eenheid van de nationale politie Willem Woelders.

Lees hier het achtergrondartikel: Politie wil vooraanstaande functionarissen bestraffen om plichtsverzuim

‘Extra verantwoordelijkheid’

De politie maakte niet bekend welke straffen zijn opgelegd. NRC schreef eerder dat het zou gaan om geldboetes van gemiddeld een paar honderd euro. In een verklaring stelt korpschef Erik Akerboom dat hogere functionarissen zwaarder worden bestraft.

“Binnen de politie wordt van iedereen integer gedrag verwacht, maar op leidinggevenden rust een extra zware verantwoordelijkheid. Zij moeten letten op de integriteit van anderen. Als zij de regels overtreden, wordt hen dat zwaarder aangerekend”.

Een aantal medewerkers gaf tijdens het onderzoek aan dat zij niet wisten dat Smit misbruik maakte van overheidsgeld. Zij gingen er vanuit dat het ging om gratis kaarten. Volgens Akerboom hadden de hoge functionarissen moet beseffen dat je niet zomaar iets cadeau krijgt. “Om elke schijn van beïnvloeding te voorkomen, hebben wij een heldere geschenkenregeling. Die staat het aannemen van geschenken zeer beperkt toe”.

Vooral de disciplaire maatregel tegen Schaap is opvallend. Hij werd in 2016 benoemd als commandant bij Amsterdamse brandweer om daar de integriteitsregels aan te scherpen. Schaaps harde aanpak om de machocultuur aan te pakken binnen het brandweerkorps Amsterdam-Amstelland leidde tot doodsbedreigingen aan zijn adres.