Onderminister Rosenstein overweegt ontslag aan te bieden

Rod Rosenstein zou anticiperen op het feit dat de president hem zou willen ontslaan. Volgens het Witte Huis heeft de onderminister donderdag afgesproken met Trump.

Rod Rosenstein, de onderminister van Justitie, overweegt zijn functie neer te leggen.
Rod Rosenstein, de onderminister van Justitie, overweegt zijn functie neer te leggen. Foto Joshua Roberts/Reuters

De Amerikaanse onderminister van Justitie Rod Rosenstein, de eindverantwoordelijke van het Ruslandonderzoek, overweegt zijn functie neer te leggen. Het Witte Huis zegt in een verklaring dat Rosenstein donderdag heeft afgesproken met president Trump, die nu in New York is voor de Algemene Vergadering van de VN. The New York Times meldt dat de onderminister afgelopen weekend al overwoog te stoppen, een andere bron zegt maandag dat hij dit inderdaad zal doen.

Vrijdag onthulde de Amerikaanse krant dat Rosenstein enkele weken na zijn aanstelling in 2017 overwoog om geheime geluidsopnames te maken van Donald Trump om de chaos in het Witte Huis vast te leggen. Ook zou hij ministers hebben willen rekruteren om de president af te zetten. Zelf heeft de onderminister de aantijgingen ontkend.

Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders zegt nu dat president Trump en Rosenstein elkaar inmiddels “uitvoerig hebben gesproken” over de kwestie. De twee zullen donderdag “op verzoek van de onderminister” verder praten. Ze bevestigt echter niet dat de Rosenstein mondeling zijn ontslag heeft aangeboden bij stafchef John Kelly, zoals de nieuwssite Axios eerder maandag meldde.

Door het neerleggen van zijn functie zou Rosenstein zijn ontslag door president Trump voor willen zijn. De beslissing is nog niet bevestigd door de onderminister zelf en er heerst veel onduidelijkheid over de positie van Rosenstein. Verschillende media zoals NBC News meldden dat hij niet van plan is om zijn functie neer te leggen en dat het Witte Huis hem de deur zou moeten wijzen.

Lees ook: Trump blijft kandidaat Kavanaugh verdedigen

Ruslandonderzoek

Rosenstein werd verantwoordelijk voor het Ruslandonderzoek nadat minister Jeff Sessions zich daaruit had teruggetrokken. De onderminister besloot na het ontslag van FBI-directeur James Comey speciaal aanklager Robert Mueller aan te stellen. Mueller kijkt naar de vermoedelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en mogelijke banden tussen Moskou en het campagneteam van Trump.

Al langer wordt gezegd dat Trump Rosenstein wil ontslaan. Critici van de president vrezen dat hij een politieke bondgenoot als onderminister wil installeren om zo van speciaal aanklager Mueller af te kunnen komen.

Het is nog niet duidelijk of Trump een eventueel ontslag zal aanvaarden, of dat hij Rosenstein zo vlak voor de tussentijdse verkiezingen van november in functie laat. Maandag zei de Amerikaanse president dat hij nog niet wist of hij Rosenstein zou ontslaan.

Enkele uren na de onthullingen van The New York Times op vrijdag zei Trump echter dat hij af wil van de “aanhoudende stank” die volgens hem rond het Amerikaanse ministerie van Justitie hangt. In de zomer van 2017 overwoog de president Rosenstein nog te ontslaan, onder meer vanwege de aanhoudende “heksenjacht” – in Trumps woorden – van Robert Mueller.