FIFA verkiest Modrić tot beste voetballer van het jaar

Als aanvoerder leidde Modrić afgelopen zomer Kroatië naar een historische finaleplaats bij het WK.

Modrić maandagavond in The Royal Albert Hall in Londen.
Modrić maandagavond in The Royal Albert Hall in Londen. Foto Neil Hall/EPA

Luka Modrić is tijdens het jaarlijkse gala van de wereldvoetbalbond FIFA in Londen gehuldigd als beste speler van het jaar. De 33-jarige Kroaat werd verkozen boven de Portugees Cristiano Ronaldo (ex-Real Madrid, nu Juventus) en de Egyptenaar Mohamed Salah van Liverpool.

Als aanvoerder leidde Modrić afgelopen zomer Kroatië naar een onverwachte finaleplaats bij het WK in Rusland. Modrić werd daarna uitgeroepen tot beste speler van het WK. De Kroaat won vorig seizoen met Real Madrid nog de Champions League.

Vorige maand werd Modrić ook door de Europese voetbalbond UEFA verkozen tot beste speler. Hij nam het toen eveneens op tegen Ronaldo en Salah. De Kroaat wordt misschien bejubeld om zijn voetbalkunsten, maar in Spanje wordt hij beschuldigd van belastingfraude.

Lees ook: De Kroatische triomftocht op het WK verhult veel zonden

Geen Messi of Ronaldo

Voor het eerst sinds 2008 won een ander dan Lionel Messi of Ronaldo de ereprijs. Beiden kregen de onderscheiding al vijf keer in hun carrière. De winnaar van de prijs wordt bepaald door aanvoerders, bondscoaches, fans en journalisten.

Bij de vrouwen ging de onderscheiding naar de 32-jarige Braziliaanse middenvelder Marta Vieira da Silva, zij leidde de nationale ploeg naar de Copa América. Het was de zesde keer dat Da Silva de titel op haar naam zette.