Migranten

Reddingsschip Aquarius zit voor de tweede keer zonder vlag

Panama heeft de registratie van het zoek- en reddingsschip Aquarius ingetrokken. Dat meldde hulporganisatie SOS Mediterranée zondag. Het schip, dat momenteel voor de Libische kust vaart met aan boord 58 mensen die uit het water zijn gered, moet nu op zoek naar een nieuwe vlag. SOS Mediterranée schrijft dat Panama toegeeft aan de „onverholen economische en politieke druk van de Italiaanse overheid”. Volgens de Italiaanse minister Matteo Salvini (Binnenlandse Zaken) is het een gevolg van de „illegale” werkwijze van Aquarius. Eerder voer het schip onder de vlag van Gibraltar. Toen Malta en Italië in augustus weigerden de vluchtelingen aan wal te laten, trok Gibraltar de registratie van het schip in om te voorkomen dat bootmigranten naar het Britse overzeese gebied zouden gaan. (NRC)