Iran pakt 22 verdachten op na aanslag op militaire parade

Na de aanslag die zaterdag in Ahvaz aan 29 mensen het leven kostte zegt de regering dit weekend een netwerk te hebben opgerold.

Aanvallers openden zaterdag het vuur op een parade in de stad Ahvaz en doodden zo minstens 29 mensen. Maandag was de begrafenis.
Aanvallers openden zaterdag het vuur op een parade in de stad Ahvaz en doodden zo minstens 29 mensen. Maandag was de begrafenis. Foto Atta Kenare/AFP

Iran heeft 22 verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn bij de aanslag op een militaire parade zaterdag. Dat meldt Reuters op basis van het officieuze persbureau Tasnim. Eerder zeiden autoriteiten al dat “een groot netwerk” was opgerold, zonder dat Iraanse justitie daar aantallen bij gaf.

Ook zijn wapens en communicatieapparatuur in beslag genomen die werden aangetroffen in het huis van een groep van vijf terroristen die verantwoordelijk worden gehouden voor de aanval. De Iraanse minister van Inlichtingen Mahmoud Alavier liet eerder weten “alle terroristen” die met de aanslag te maken hebben gehad te zullen identificeren en arresteren.

Israël en de VS

Zeker de helft van de dodelijke slachtoffers van de aanslag zaterdag was lid van het militaire elitekorps dat onder leiding van de Revolutionaire Garde staat. De regering in Iran beschuldigt haar traditionele aartsvijanden, Israël en de Verenigde Staten, van betrokkenheid bij de aanval zaterdag. Plaatsvervangend hoofd van de Revolutionaire Garde Hossein Salami sprak tijdens een begrafenisceremonie voor slachtoffers, die live werd uitgezonden op de Iraanse staatstelevisie:

“Jullie hebben onze wraak eerder gezien. Ons antwoord zal nu eveneens verpletterend en verwoestend zijn, en jullie zullen spijt krijgen van wat je hebt gedaan.”

Aanvallers openden zaterdag het vuur op een parade in de stad Ahvaz en doodden zo minstens 29 mensen. Het was een van de meest dodelijke aanslagen ooit in Iran. Niet alleen Israël en de Verenigde Staten moeten het sindsdien ontgelden. De Iraanse regering heeft de ambassadeurs van Nederland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk ontboden, omdat de landen volgens Teheran onderdak bieden aan aanslagplegers.

Lees ook: Nederland wordt meegetrokken in een conflict tussen de VS en Iran na de aanslag in Ahvaz. De relatie met Iran staat nu op scherp.