Hoe graag wil de studentenvakbond nog protesteren?

Onderwijs Het is crisis bij studentenvakbond LSVb. Die is volgens critici te weinig bereid tot actie. De voorzitter is opgestapt.

Studenten hebben een groot spandoek opgehangen bij de Hofvijver, met alle bezuinigingen op het onderwijs door de eeuwen heen.
Studenten hebben een groot spandoek opgehangen bij de Hofvijver, met alle bezuinigingen op het onderwijs door de eeuwen heen. Foto Bart Maat/ANP

Studentenactievoerders vinden dat de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) te weinig tot actie bereid is tegen bezuinigingen op het hoger onderwijs. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos stapte maandag op omdat volgens haar de andere bestuursleden tegen demonstraties en acties waren die ze wilde voeren. „Het vertrouwen in me is opgezegd”, zegt Hulzebos. „Ik wou aanblijven maar de perstelefoon en e-mail waren geblokkeerd.”

Het vertrek van Hulzebos komt op een kritiek moment. Deze week houden docenten onder de noemer ‘WO in Actie’ protesten in universiteitssteden tegen bezuinigingen en de toenemende werkdruk onder docenten. Zij zijn onder meer tegen de doelmatigheidskorting volgend jaar – 40 miljoen voor het hoger onderwijs – en de bezuinigingen wegens een te lage raming van de groei van het aantal studenten. Zo worden de baten van de afschaffing van de basisbeurs kleiner. Die moeten ten goede komen aan het hoger onderwijs. Sinds maandag zijn er in het hele land manifestaties en colleges in de open lucht om tegen deze kortingen te protesteren.

Ook studentenorganisaties doen mee aan de protesten. Hulzebos is betrokken bij de organisatie van een demonstratie in Amsterdam, komende vrijdag waar ook andere steden aan meedoen. De LSVb is er niet bij betrokken, de Amsterdamse studentenvakbond ASVA wel. De LSVb is een federatie en de ledenbonden denken er verschillend over. Tot nu toe is de participatiegraad van studenten bij protesten en verkiezingen voor de medezeggenschap laag. Hulzebos vindt dat de studentenvakbonden vaker „de straat op moeten gaan” om te protesteren tegen bezuinigingen en de verhoging van de rente op de studielening. Haar voormalige collega-bestuurders leggen volgens haar te veel accent op overleg en ludieke acties.

‘Bestuursbeurs’ van ministerie

Ze zegt dat ze kritiek kreeg van haar medebestuurders omdat ze op persoonlijke titel had meegedaan aan de tijdelijke bezetting van het Academiegebouw in Groningen, op 6 september. De LSVb en de Groninger Studentenvakbond deden daar niet aan mee maar juichten op Facebook wel de inwilliging van de eisen door het bestuur van de universiteit toe – onder andere meer noodvoorzieningen voor studenten zonder kamer. De bezetting was opgezet door de studentenpartij Democratische Academie Groningen die zitting heeft in de Groningse Universiteitsraad. „De vakbonden worden steeds rechtser en de banden met het ministerie van Onderwijs worden sterker. Zo wordt de bond een baantjescarrousel”, zegt Hulzebos. Bestuursleden van de LSVb krijgen ‘bestuursbeurzen’ van het ministerie. Regelmatig praten ze met het ministerie en politici over voorzieningen voor studenten, wat soms leidt tot ander beleid. Volgens Hulzebos worden ze gebruikt voor legitimering van het beleid.

De student Vino Avanesi, betrokken bij de landelijke coördinatie van de protesten, vindt dat „door de LSVb het studentenprotest is ingekapseld. Het zijn bestuurlijke baantjes voor mensen die met hun cv bezig zijn.”

Carine van Breugel, vicevoorzitter van de LSVb, betreurt dat Hulzebos naar buiten is getreden. „We herkennen ons niet in het geschetste beeld”, zegt ze. Deze dinsdagavond is de tweede mediationsessie van het LSVb-bestuur met Hulzebos om uit elkaar te gaan. Woensdag is er een algemene ledenvergadering over de te volgen koers.

Reageren

Reageren op dit artikel kan alleen met een abonnement. Heeft u al een abonnement, log dan hieronder in.