Gefeliciteerd!

Sinds maandag 30 augustus 1999 verschijnen ze, elke dag opnieuw, in NRC: een eend en een kanarie, die gek genoeg maar geen broekje lijken te kunnen vinden maar zich niet schamen om zich dagelijks luidkeels tegen de actualiteit aan te bemoeien. Toen ze voor het eerst in deze krant verschenen, waren ze een jaar of zes. Het tweetal werd namelijk geboren in 1993 in Amsterdam en groeide op in het oudste studentenblad van dit land, Propria Cures. Daar hadden John Reid, intussen wereldberoemd in Nederland als de ‘Rijdende Rechter’, de neerlandicus Bastiaan Geleijnse en de tekenaar en neerlandicus Jean-Marc van Tol elkaar gevonden en Fokke en Sukke ‘gemaakt’. In 1999 overtuigden collega’s Paul Steenhuis en Jan Paul van der Wijk de hoofdredactie van NRC om de twee rare vogels een vaste plek te geven in deze krant. „We hebben wel even een rondedansje gemaakt toen we ons contract binnen hadden”, vertelt Jean-Marc. „We wilden zo graag in NRC staan, want we hadden vanaf het begin het gevoel: lezers van NRC begrijpen onze vorm van ironie. Ze kunnen relativeren.”

Lees hier het hele interview met John Reid, Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, die in 25 jaar zo’n 24.000 grappen voor Fokke & Sukke maakten.

Vandaag viert deze krant de 25ste verjaardag van ‘onze’ Fokke en Sukke. Als geschenk hebben we de hele krant aan Jean-Marc, Bastiaan en John gegeven. Ze maken niet alleen tekeningen bij onze stukken, maar bemoeien zich ook met de advertenties. De redactie van de Achterpagina, de vaste plek van Fokke en Sukke, vroeg aan drie ontwerpers een broekje te tekenen voor het tweetal. En ook de kookrubriekschrijver van deze krant heeft zijn rubriek in het kader van het thema geplaatst. Aan onze collega Coen Verbraak vroegen we om de geestelijke vaders van Fokke en Sukke te interviewen. En wilt u ze in actie zien? Kijk dan vanavond om 20.00 uur op nrc.nl mee naar hun verjaardagsfeest vanuit Pakhuis de Zwijger.

Tot slot nog dit: bij de tiende verjaardag van hun verschijning in deze krant verklaarden Jean-Marc, John en Bastiaan dat ze langer door willen dan Marten Toonder met Olivier B. Bommel en Tom Poes. Die stond ruim een halve eeuw in deze krant. Fokke en Sukke hebben nog even te gaan. Maar samen met de hele redactie van NRC kan ik dit voornemen alleen maar toejuichen.

Peter Vandermeersch

Hoofdredacteur