Opinie

elektrische bakfiets

Snel, zwaar én kwetsbaar: dit voertuig schreeuwt om regels

Foto Stint

Ik mag met mijn autorijbewijs niet meer dan acht personen vervoeren. Kinderen moeten dan in speciale zitjes en met riemen vast. In een elektrische bakfiets (vaak zitten er riemen in; of ze gebruikt worden wordt aan de bestuurder overgelaten) mogen tien kinderen, met 25 km/u over de weg en bestuurd door iemand zonder formele opleiding. Is dat niet raar?

Elektrische voertuigen waarmee je vooral jezelf schade kunt toebrengen en die langzaam rijden (unicycle, hoverboard, step) worden door regelgeving geweerd. Elektrische bakfietsen voor tien kinderen en een volwassene zijn toegestaan als bijzondere bromfiets. Ook toegestaan zijn e-bikes met grote houten bakken en daarin drie of vier kinderen voorop. Ik ben er niet zeker van dat de techniek die het goed doet op een fiets voor een enkele persoon, ook robuust genoeg is voor massavervoersmiddelen. Gevaar is er niet alleen voor inzittenden, maar ook voor omstanders. Ik moet vaak aan de kant springen als er een elektrische bak op mij afstuift met 25 km/u. Het is niet alleen de snelheid maar ook het gewicht dat een rol speelt. De kans op dodelijke afloop is aanzienlijk. Ik hoop dat er in de nasleep van het ongeluk in Oss aandacht komt voor de veiligheid van vervoer per elektrische bak. Veiligheid voor inzittenden én overige weggebruikers.