De wereld op zijn kop: China beticht Zweden van mensenrechtenschendingen

Beijing is boos op Zweden, dat mensenrechten zou schenden door Chinezen te dwarsbomen in het Scandinavische land. De Zweedse Arjen Lubach gooide olie op het vuur door er grappen over te maken.

Een screenshot van de uitzending van Jesper Rönndahl.

Als je denk dat het in China slecht gesteld is met de mensenrechten, dan ben je zeker nog nooit in Zweden geweest. Daar worden „de basale mensenrechten van Chinese burgers geschonden”, zo stelt de Chinese ambassade in Stockholm. Chinezen worden er op een „uitzinnige” manier beledigd.

De oorspronkelijke aanleiding voor de woede van de Chinese ambassade is een filmpje op internet waarop te zien is hoe de Zweedse politie drie tegenstribbelende Chinese toeristen uit de lobby van een hotel verwijdert. De drie, een zoon met zijn ouders, wilden een nacht van tevoren al inchecken in een kamer die ze pas vanaf de volgende middag hadden gereserveerd.

Toen dat niet mocht, wilden ze de nacht in de lobby van het hotel doorbrengen. Dat mocht ook niet, en uiteindelijk droeg de Zweedse politie de drie naar buiten. Dan roept de zoon in het Engels: „This is killing” en: „This is Swedish police! Help!”

Die hulp kreeg hij inderdaad. De Chinese ambassade en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eisten nader onderzoek. Zweden weigerde dat: de Zweedse politie had volgens de autoriteiten niets verkeerds gedaan.

Lees ook: Geen enkel land begint in China nog over mensenrechten

Olie op het vuur

Vrijdag gooide Jesper Rönndahl, een soort Zweedse Arjen Lubach, in een satirisch Zweeds televisieprogramma nog wat olie op het vuur. Zo was er een nep-welkomstfilmpje voor Chinese toeristen te zien. Daarin wordt geadviseerd niet op straat in de buurt van bezienswaardigheden te poepen. Er wordt ook uitgelegd dat Zweden een multiculturele samenleving is. Dat moeten Chinese toeristen goed beseffen „omdat jullie zelf racisten zijn”.

Iedereen wordt gelijk behandeld. Behalve Chinezen dan. „Als jullie je misdragen, dan krijgen jullie een pak slaag.”

Dergelijke humor is aan de Chinese overheid niet besteed: de Chinese ambassade raadde Chinezen in Zweden zondag aan extra oplettend te zijn, omdat „veiligheidsincidenten waarbij Chinese toeristen betrokken zijn, de laatste tijd zijn toegenomen”.