In beeld

De kampen op Lesbos: overbevolkt, onhygiënisch, gevaarlijk

Nu de winter in aantocht is, klinken vanuit het Griekse eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen en migranten worden opgevangen, zorgen: nog altijd arriveren daar mensen, maar het opvangcentrum Moria is inmiddels overbevolkt. Er is zelfs een tweede kamp ontstaan, naast de officiële vluchtelingenopvang. Mensen bouwen hun eigen beschutting, kinderen zijn er onveilig, migranten en vluchtelingen voelen zich machteloos.
Zes migranten - twee volwassen mannen en vier baby's - zitten in een tent, in een geïmproviseerd tweede kamp in het bos naast Moria, het grote opvangkamp voor vluchtelingen en migranten op het Griekse eiland Lesbos. Een foto van 18 september.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
Moria gezien vanuit de lucht. Er worden hier bijna negenduizend mensen opgevangen. Naast het officiële opvangkamp ligt een tweede, geïmproviseerd tentenkamp in het bos. In totaal wonen op Lesbos 10.841 vluchtelingen, volgens de meest recente telling die op 21 september werd afgerond.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
In het opvangcentrum van Moria wachten vluchtelingen om geregistreerd te worden zodat ze een asielprocedure kunnen starten. Het kamp is ernstig overbevolkt.
Foto Panagiotis Balaskas/EPA
Moria is berekend op z'n 3.100 mensen. De omstandigheden en hygiëne zijn er nu zo slecht dat de regering onder druk staat om grote aantallen vluchtelingen en migranten te evacueren, naar (leegstaande) kampen op het vasteland.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
"Vluchtelingen zijn welkom" en "Weg met nazi's": kinderen en anderen namen deel aan een anti-racisme- en anti-fascisme-demonstratie in Athene, op 15 september. Zij protesteerden ook tegen het vluchtelingenbeleid van de EU, dat volgens de demonstranten te weinig mensen aan asiel helpt.
Foto Louisa Gouliamaki/AFP
Jonge bewoners van de geïmproviseerde kampeerplekken in het bos naast Moria. In het bos sprokkelen de bewoners hout voor vuren. Volgens hulpverleners zijn kinderen onveilig in beide kampen.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
De mensen die het 'extra' kampement bevolken, hebben zeilen tussen bomen gespannen ter beschutting. Deze migrantenfamilie heeft ook nog eigen kampeertenten.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
In totaal leven 2.500 mensen in het bos naast het vluchtelingenkamp van Moria.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
Een jong meisje in het geïmproviseerde kamp naast Moria, op Lesbos. Zowel hier als in Moria zijn kinderen niet veilig, aldus hulpverleners. In vluchtelingenkamp Moria is een 'wijk' ingericht speciaal voor onbegeleide, minderjarige meisjes.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
Vrijdag liet de Griekse overheid weten dat tweeduizend mensen uit het opvangcentrum Moria worden overgeplaatst naar het Griekse vasteland. Die evacuaties moeten nog in september worden afgerond.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters
Volgens Dimitris Avramopoulos, de belangrijkste EU-diplomaat met het dossier migratie, is het voor Europa "een prioriteit dat we de best mogelijke omstandigheden creëren op de Griekse eilanden." Op Lesbos komen nog dagelijks nieuwe migranten en vluchtelingen aan.
Foto Giorgos Moutafis/Reuters