Brussel dreigt Britten met rechtszaak om douanegeld

De Britten zouden op grote schaal kleding en schoenen uit China hebben geïmporteerd, zonder douanerechten aan Brussel af te dragen.

Britse havens, hier die van Dover, waren volgens de Europese Commissie jarenlang een doorgeefluik voor Chinees textiel.
Britse havens, hier die van Dover, waren volgens de Europese Commissie jarenlang een doorgeefluik voor Chinees textiel. Foto Adrian Denis / AFP

De Europese Commissie geeft het Verenigd Koninkrijk nog twee maanden de tijd om te reageren op een aanmaning van 2,7 miljard euro aan douanerechten. Doet de regering in Londen niets, dan volgt mogelijk een gang naar het Europees Hof.

Volgens Brussel hebben Britse importeurs jarenlang Chinese producten ingevoerd zonder daar Europese bijbehorende douanerechten over te betalen. Die producten, doorgaans schoenen en textiel, kwamen niet zonder uitzondering op de zwarte markt terecht.

Valse papieren

Importeurs maakten daarbij bovendien op grote schaal gebruik van valse facturen en declaratieformulieren, stelt de commissie. De frauduleuze praktijken vonden al plaats al sinds 2007 en zijn tussen 2011 en 2017 aanzienlijk toegenomen. De Britse regering heeft daar ondanks meerdere verzoeken en waarschuwingen te weinig aan gedaan, is het verwijt van de Commissie.

Nog een half jaar en dan treedt het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. NRC volgt de weg daarnaartoe. Volg hier de laatste ontwikkelingen rond de Brexit.

Een “met redenen omkleed advies” - zoals de stap die Brussel maandag zette in juridische termen heet - is formeel gezien de laatste stap voordat een inbreukprocedure gestart wordt bij het Europees Hof. Tegen Nederland werd in 2016 zo’nin gang gezet. Dat was naar aanleiding van de import van melkpoeder en rijst uit Curaçao in de periode 1997 tot 2000 en grutten en rijstproducten uit Aruba in 2002 en 2003.

Douane-unie

De timing van de laatste waarschuwing aan het Verenigd Koninkrijk lijkt pikant, omdat het land over een half jaar uit de Europese Unie stapt en de onderhandelingen daarover nog in volle gang zijn. De Britten willen na de Brexit graag vrij verkeer van goederen houden en een handelsakkoord sluiten zoals de EU dat ook met Canada heeft.

NRC-correspondent Melle Garschagen denkt echter niet dat de Europese Commissie juist nu deze zaak oprakelt:

“In 2017 heeft de Europese fraudeopsporingsdienst OLAF geconcludeerd dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke knooppunt is voor frauderende importeurs. Toen is in maart van dit jaar een procedure gestart. Dat de volgende stap nu komt is een samenloop van omstandigheden.”

 

Twitter avatar EU_Commission European Commission 🇪🇺 We have decided to send a Reasoned Opinion to the United Kingdom because of its failure to make customs duties available to the #EUbudget, as required by EU law.
We calculate this resulted in losses amounting to €2.7 billion → https://t.co/qdld4K7ACn https://t.co/cFnNVuVv3V