Agressie

GGZ Nederland: veiligheid medewerkers onder druk door personeelskrapte en werkdruk

De veiligheid in de geestelijke gezondheidszorg staat onder druk door personeelskrapte, administratieve lasten en hoge werkdruk. Dat zegt brancheorganisatie GGZ Nederland in reactie op een artikel in Trouw van afgelopen zaterdag. De krant sprak met een klokkenluider die bij de Amsterdamse instelling InGeest werkt. Op een gesloten afdeling van een locatie in Amsterdam-Zuid probeerde een patiënt twee jaar geleden twee keer medewerkers te wurgen. De klokkenluider heeft zijn of haar verhaal volgen Trouw luister bijgezet met interne e-mails, notulen en incidentmeldingen. Daaruit concludeert de krant dat de gesloten afdeling niet voldoende bemand is om met geweldsincidenten om te gaan. GGZ Nederland hield vorig jaar een enquête onder leden, waarbij 43 procent aangaf dat agressie tegen ‘zorgaanbieders’ toeneemt. Of dat eerder is gemeten en hoeveel het eventuele percentage is toegenomen, zegt de koepel niet. De organisatie gaat niet in op de situatie bij InGeest. Uit het onderzoek van Trouw blijkt dat meldingen van geweld in ggz-instellingen niet landelijk worden verzameld. (NRC)