Ajax verliest eerste topper van het seizoen

PSV versloeg Ajax overtuigend met 3-0. FC Groningen raakte met een nederlaag tegen AZ dieper in de problemen. In Emmen wist PEC Zwolle krap te winnen.

PSV-speler Luuk de Jong viert de 2-0.
PSV-speler Luuk de Jong viert de 2-0. Foto Thomas Bakker/ANP

PSV versloeg Ajax overtuigend met 3-0. Dick Advocaat heeft bij zijn debuut als FC Utrecht-trainer zijn ploeg niet naar een zege kunnen leiden. De uitploeg werd in de Kuip met 1-0 verslagen. PEC Zwolle wist op bezoek bij FC Emmen nipt te winnen. AZ walste in het Hitachi Capital Mobility Stadion over FC Groningen heen: 1-3.

PSV - Ajax: 3-0

PSV heeft Ajax in de strijd om de landstitel al vroeg in het seizoen een gevoelige tik uitgedeeld. De regerend kampioen zette de Amsterdammers in het Philips-stadion met 3-0 aan de kant en heeft na zes speelronden al een voorsprong van vijf punten. In een competitie waarin de verschillen tussen de topclubs en de rest groot is, is dat al een aardige marge.

Twitter avatar PSV PSV EINDSTAND #PSVAJA 1-0 Pereiro (21)
2-0 De Jong (24)
3-0 Lozano (35) https://t.co/4vT1XTaNj2

De uitslag was dezelfde als in april, toen PSV tegen Ajax de 24e landstitel veiligstelde. Nu werd een gelijkopgaand duel verwacht, maar PSV had de wedstrijd halverwege al beslist.

Het gemis van Matthijs de Ligt was duidelijk zichtbaar in Eindhoven. De centrale verdediger was nog niet op tijd hersteld van een blessure aan een knie. Tegen AEK Athene (3-0) loste trainer Erik ten Hag dat gemis woensdag op door Frenkie de Jong naar achteren te halen. Tegen de defensief ingestelde Grieken bleef Ajax met De Jong en Daley Blind, van nature allebei middenvelders, centraal in de verdediging vrij eenvoudig overeind.

Tegen PSV, met de kopsterke Luuk de Jong, durfde Ten Hag het aan om op dezelfde manier te spelen en dat pakte voor rust volledig verkeerd uit. PSV liet, na een gelijkopgaande openingsfase niet voor het eerst dit seizoen zien dodelijk effectief te zijn in de omschakeling.

Doelman André Onana redde in de 21e minuut nog op een schot van Steven Bergwijn, maar Gastón Pereiro schoot daarna vanaf de rand van het zestienmetergebied de bal tussen de benen van Nicolás Tagliafico en Lasse Schöne door in het doel.

Lees ook de column van Wilfried de Jong: PSV bestrijdt Ajax met gif

Drie minuten later was het al 2-0. Na een uittrap van Onana kwam de bal snel terug richting zijn doel. Frenkie de Jong probeerde de bal nog met zijn hoofd te raken, maar dat mislukte. Luuk de Jong stond geen buitenspel en maakte geheel vrijstaand 2-0.

Ook de 3-0 kon voor een groot deel op naam van Bergwijn worden geschreven. Opnieuw stuitte de snelle buitenspeler op Onana. Toen hij de bal vervolgens weer voor zijn voeten kreeg, behield Bergwijn het overzicht en stelde hij Hirving Lozano in staat te scoren.

Met Donny van de Beek en Kasper Dolberg voor Schöne en Klaas-Jan Huntelaar probeerde Ajax de tweede helft nog te redden wat er te redden viel. PSV stond regelmatig onder druk, maar gaf niet veel kansen weg. In de slotfase debuteerde bij Ajax de zestienjarige Ryan Gravenberch.

Feyenoord - FC Utrecht: 1-0

Robin van Persie heeft Feyenoord behoed voor nieuw puntenverlies in de eredivisie. De Rotterdamse aanvoerder maakte zondagmiddag in de slotfase van de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht dan toch het verschil: 1-0. De 35-jarige aanvaller had eerder in de wedstrijd heel wat grote kansen gemist, waardoor Feyenoord net als vorige week tegen AZ (1-1) punten leek te gaan verspelen. Van Persie bezorgde het stroef draaiende Feyenoord echter toch drie punten bij het debuut van trainer Dick Advocaat op de bank bij Utrecht.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam Op de valreep! 😅 #feyutr https://t.co/pHNSqJs4aY

Advocaat bleef zo met lege handen staan in De Kuip, waar hij ruim 2,5 jaar geleden als adviseur van trainer Giovanni van Bronckhorst rondliep om Feyenoord uit de problemen te helpen. De gelouterde Hagenaar moet nu FC Utrecht na het ontslag van trainer Jean-Paul de Jong weer omhoog helpen.

Vier dagen voor zijn 71e verjaardag koos Advocaat voor een systeem met drie aanvallers. De oud-bondscoach van Oranje, die bij Utrecht instapte omdat hij zijn trainerscarrière niet wilde eindigen met degradatie uit de eredivisie met Sparta, zag dat zijn ploeg echter veel moeite had om de voorhoede te bereiken. Pas in de loop van de tweede helft was Utrecht af en toe dreigend. De manschappen van Advocaat speelden het echter steeds zo slecht uit dat doelman Justin Bijlow van Feyenoord amper in actie hoefde te komen.

De thuisclub speelde ook allesbehalve groots, maar wist voor rust desondanks een handvol grote kansen te creëren. Steeds was Van Persie daarbij betrokken. Maar wat de spits ook probeerde, met kopballen en schoten, hij kreeg de bal maar niet langs doelman David Jensen.

In de tweede helft begon Feyenoord steeds meer tegen de klok én tegen zichzelf te voetballen. Het leidde tot onthutsend veel foute passes en balverlies op het kletsnatte veld van De Kuip, waar het onophoudelijk regende. Van Bronckhorst bracht na een uur spits Nicolai Jørgensen in het veld, waardoor Van Persie een linie naar achteren zakte. De Deen kreeg op aangeven van Van Persie een grote kans, maar hij kopte de bal naast het doel. Het matige duel leek in 0-0 te eindigen, tot Van Persie drie minuten voor tijd toch nog raak kopte: 1-0.

FC Groningen - AZ: 1-3

FC Groningen raakt met de week dieper in de problemen. Het elftal van trainer Danny Buijs verloor zondagmiddag ook het thuisduel met AZ (1-3). FC Groningen eindigde de krachtmeting met negen man, na rode kaarten voor Deyovaisio Zeefuik en Ajdin Hrustic.

Twitter avatar AZAlkmaar AZ ⏱️FULL TIME ⚽️ 25. Chabot 0-1
⚽️ 27. Idrissi 1-1
⚽️ 76. Midtsjø 1-2
⚽️ 90. Maher 1-3 #groaz https://t.co/doKoiUAZyh

FC Groningen heeft na zes competitieduels slechts drie punten en is voorlopig met NAC Breda de slechtst presterende club in de eredivisie. Zeefuik kreeg vlak voor rust een rode kaart voor een overtreding op Oussama Idrissi. Arbiter Pol van Boekel nam die beslissing op advies van de videoscheidsrechter, die ook al de openingstreffer van Bjørn Johnsen afkeurde. Hij zag dat de spits van AZ met zijn linkervoet buitenspel stond.

Guus Til mocht zich aanrekenen dat Jeffrey Chabot de thuisploeg in de 25e minuut op voorsprong kopte. Twee minuten later tekende Idrissi voor de gelijkmaker 1-1. FC Groningen stond al met tien man op het veld toen het voor rust toch een strafschop kreeg na een overtreding van Til. Ritsu Doan miste van elf meter.

AZ was na rust beter, met een man meer. Fredrik Midtsjo vertaalde het krachtsverschil met de 2-1. Het duel was zo goed als gespeeld toen Hrustic een tweede gele kaart kreeg. De ingevallen Adam Maher tekende nog voor een fraaie 3-1.

FC Emmen - PEC Zwolle: 0-1

PEC Zwolle heeft zondagmiddag bij FC Emmen de tweede overwinning van het seizoen behaald. Net als eerder bij FC Groningen wisten de Zwollenaren weer met miniem verschil de drie punten te pakken: 0-1. Bij eredivisiedebutant Emmen was de Zwolse middenvelder Rick Dekker de matchwinner met een van richting veranderd schot.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle AFGELOPEN | De tweede overwinning is binnen! Net als in Groningen, wordt ook in Emmen met 0-1 gezegevierd. #emmpec #peczwolle https://t.co/5M5Vn3BDFz

PEC Zwolle heeft nu zes punten uit zes wedstrijden, altijd nog een puntje minder dan FC Emmen (zeven).

Op het zichtbaar slechte kunstgras in Drenthe hadden beide ploegen moeite het spel te maken. De wedstrijd verliep in een laag tempo en zowel PEC als Emmen grossierde in fouten.

Na een half uur trok Kingsley Ehizibue de bal laag voor in het strafschopgebied. Dekker haalde in een keer uit en zag tot zijn grote vreugde dat de bal via een been van een tegenstander in het doel belandde. Het was dat Emmen daarna verzuimde om kansen af te maken, zodat PEC er weer met een 0-1 overwinning vandoor ging.

(ANP)