Panama trekt registratie migrantenschip Aquarius in

Het migrantenschip van hulporganisatie SOS Mediterranee moet nu op zoek naar een nieuwe vlag, ongeregistreerde schepen mogen niet varen.

Archiefbeeld van de Aquarius uit augustus 2018.
Archiefbeeld van de Aquarius uit augustus 2018. Foto Rene Rossignaud/AP

De maritieme autoriteit van Panama heeft de registratie van het zoek- en reddingsschip Aquarius ingetrokken. Dat meldt hulporganisatie SOS Mediterranee zondag op haar website.

Aquarius wordt gebruikt door Artsen zonder Grenzen en SOS Mediterranee en is naar eigen zeggen “het laatste ngo-schip dat bootvluchtelingen opvangt in de centrale Middellandse Zee”. Het schip vaart nog voor de kust van Libië met 58 mensen aan boord die uit het water zijn gered. Het schip moet nu op zoek naar een nieuwe vlag, zonder registratie kan het schip geen werkzaamheden verrichten.

De hulporganisaties roepen andere Europese landen op ervoor zorgen dat Aquarius zijn missies kan voortzetten, bijvoorbeeld door het uitgeven van een nieuwe vlag.

Lees ook: Bijna alle hulporganisaties zijn weg uit de Middellandse Zee. Het werk wordt ze bijna onmogelijk gemaakt.

Druk uit Italië

De hulporganisatie schrijft dat Panama met de actie toegeeft aan de “onverholen economische en politieke druk van de Italiaanse overheid”. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, stelt in een reactie tegen persbureau Reuters dat Italië geen druk heeft gezet op Panama. Volgens Salvini is het simpelweg een gevolg van de “illegale” werkwijze van de Aquarius.

Eerder voer het schip onder de vlag van Gibraltar. Totdat Malta en Italië in augustus weigerden de vluchtelingen aan wal te laten en doorverwezen naar Gibraltar. Toen herriep Gibraltar de registratie van het schip. Zo wilde het land voorkomen dat bootmigranten in de Britse Kroonkolonie zouden aanleggen.

In juni tartte Italië de Europese Unie door de Aquarius, met 629 migranten aan boord, te weigeren. Het schip dobberde dagenlang op de Middellandse Zee voor het aan wal gelaten werd in de Spaanse havenstad Valencia. “Ze kunnen hun naam en vlag duizend keer veranderen maar de Italiaanse havens blijven gesloten voor deze heren,” zei Salvini.

Eerder vandaag berichtte SOS Mediterranee nog dat ze vrouwen en kinderen uit het water hadden opgevangen:

Twitter avatar SOSMedIntl SOS MEDITERRANEE 🔴BREAKING In what was a long & complicated search & rescue, and after negotiations with the Libyan coastguard, the #Aquarius this morning has safely brought onboard 47 people - including 17 minors & one pregnant woman - from a wooden boat in distress in international waters. https://t.co/8LrBFSSp0h