‘Oppositieleider wint verkiezingen Malediven’

Verwacht werd juist dat zittend president Yameen zou winnen. Winnaar Solih sprak van een hoopvol en historisch moment.

Oppositieleider Ibrahim Mohamed Solih
Oppositieleider Ibrahim Mohamed Solih Foto Ashwa Faheem/Reuters

Oppositiepoliticus Ibrahim Mohamed Solih heeft zondag de winst opgeëist bij de presidentsverkiezingen op de Malediven. Dat meldt persbureau Reuters. Hij zou niet meer in te halen zijn bij een voorsprong van 16,6 procent op zijn tegenstander, zittend president Abulla Yameen, na het tellen van 92 procent van de stemmen.

Twitter avatar TransparencyMV Transparency MV Our quick count results indicate that Ibrahim Mohamed Solih has won the 2018 Presidential Election by a decisive margin. We call on all stakeholders to maintain an environment conducive for a peaceful transfer of power.
#MVElection2018 https://t.co/cfTRDALpNl

Volgens voorlopige tellingen kreeg Solih 58,3 procent van de stemmen. De politicus sprak in een toespraak in hoofdstad Male van “een moment van blijdschap, hoop en geschiedenis”.

De stembussen waren drie uur langer open dan van tevoren was gepland, omdat er zulke lange rijen stonden. Op sommige plekken wachtten mensen zeven uur om hun stem uit te brengen. Vanaf zaterdagavond wachtten op enkele eilanden al mensen tot stembureaus opengingen.

Verrassend

De winst van Solih is een verrassing, omdat van tevoren verwacht werd dat de 59-jarige Yameen de winst zou binnenslepen. Het staatshoofd wordt er al langere tijd van beschuldigd autoritair op te treden en voorafgaand aan de stembusgang waren er ook twijfels of de verkiezingen wel eerlijk zouden verlopen. Onder zijn leiderschap werden meerdere kritische politici opgepakt. Zaterdag viel de politie nog een kantoor van de oppositie binnen.

Zondag stelde de partij van Yameen zich soepeler op. “Of we nu winnen of verliezen, PPM [de partij van Yameen, red.] heeft de moed om de beslissing van het Maldivische volk te accepteren”, scheef PPM-lijsttrekker Ahmed Nihan op Twitter. Yameen zelf heeft nog niet gereageerd. Wanneer zijn winst officieel bevestigd wordt krijgt Solih een presidentiële termijn van vijf jaar.

China

Yameen ontving de afgelopen jaren veel steun van China, vaak in de vorm van grote infrastructuurprojecten. Om die reden uitten westerse analisten geregeld hun zorgen over de politieke invloed van Beijing op het Maldivische beleid.

In februari gelastte het Hooggerechtshof de vrijlating van meerdere politieke tegenstanders van Yameen. Toen de president dit vonnis naast zich neerlegde, braken er protesten uit op de archipel. Yameen koos voor de harde aanpak en riep de noodtoestand uit en liet meer dan 130 demonstranten oppakken.