Niki Terpstra neemt afscheid met vierde gouden medaille

De Noord-Hollander vertrekt na dit seizoen naar het Franse Direct Energie, terwijl ook de ploegentijdrit voor merkenteams niet meer terugkeert als WK-onderdeel.

Niki Terpstra met zijn gouden medaille.
Niki Terpstra met zijn gouden medaille. Foto Reinhard Eisenbauer/AFP

Na een van zijn laatste wedstrijden voor Quick-Step mocht Niki Terpstra bij de wereldkampioenschappen wielrennen in Innsbruck voor de vierde en laatste keer een gouden medaille voor zijn bijdrage in de ploegentijdrit in ontvangst nemen. De Noord-Hollander vertrekt na dit seizoen naar het Franse Direct Énergie, terwijl ook de ploegentijdrit voor merkenteams niet meer terugkeert als WK-onderdeel. Met zijn ploeg won Terpstra eerder de eerste editie in Valkenburg (2012) en daarna in Florence (2013) en Doha (2016).

Wielerploeg Quick-Step heeft in Innsbruck bij de WK wielrennen de titel veroverd. Het was de vierde keer dat het Belgische team de wereldtitel opeiste. De ploeg onttroonde Sunweb, dat met onder anderen Tom Dumoulin, Sam Oomen en Wilco Kelderman het zilver pakte. De van oorsprong Nederlandse ploeg, die uitkomt op een Duitse licentie, was na ruim 62 kilometer een seconde sneller dan BMC maar gaf 18 tellen toe op de winnaars.

Het team feliciteert Niki, “de enige wielrenner die vier gouden medailles won in de wereldkampioenschappen ploegentijdrit!”

Twitter avatar quickstepteam Quick-Step Cycling Congrats, @NikiTerpstra! Only rider to have won four gold medals at the World TTT Championships!
Photo: @GettySport l https://t.co/tDPMZ028KT

Het is vooralsnog de laatste keer dat de tijdrit voor merkenteams op een WK werd verreden. De internationale wielrenunie UCI houdt het na zeven edities voor gezien, uit onvrede over de beperkte interesse van een aantal WorldTourteams.

‘Mooie afsluiting’

“Het is een mooie afsluiting van een periode bij Quick-Step: een samenspel van het team, vanaf 2012 toen we een soort draaiboek maakten met de ploegleiding. Sindsdien heeft het vaak goed uitgepakt en vandaag weer”, keek Terpstra terug. “We hadden echte tijdrijders, het was een uitgebalanceerde ploeg. Jammer dat dit onderdeel van de kalender verdwijnt, van mij had het natuurlijk mogen blijven.”

Quick-Step nam het onderdeel altijd serieus. Nog onder de naam Omega Pharma - Quick-Step won de ploeg van teambaas Patrick Lefevere in 2012 in Valkenburg de eerste editie. En ook in 2013 en 2016 was de ploeg de beste. In de tussenliggende jaren was er bovendien brons en zilver. Terpstra, die na dit seizoen overstapt naar Direct Énergie, was er altijd bij en is veruit de meest gelauwerde renner op de mondiale ploegentijdrit.

“We zijn zo blij, we waren niet de topfavoriet, maar wisten wel dat we een sterke ploeg hadden met ervaring en en paar jonge getalenteerde renners”, vertelde de 27-jarige Belg Yves Lampaert. Terpstra en de Luxemburger Bob Jungels mogen als respectievelijk zeer ervaren en ervaren worden bestempeld. De Deen Kasper Asgreen (23), de Belg Laurens De Plus (23) en de Duitser Maximilian Schachmann (24) vormden de jeugdige inbreng in de ploeg die bij het eerste meetpunt (22 km) nog 13 seconden achter lag op het snel gestarte Mitchelton-Scott. Na 44 kilometer, meteen na de enige klim in het parcours, was Sunweb het snelst, al scheelde het een fractie met Quick-Step. Lampaert: “We raakten niet in paniek na die eerste meting en zijn hard die berg opgereden. Maar het verschil hebben we in het laatste stuk gemaakt.” (ANP)