Griekse journalisten vastgezet na klacht minister van Defensie

Het dagblad Fileleftheros meldde dat Europees geld voor migranten bij zakencontacten van de minister is terechtgekomen.

De Griekse premier Tsipras met leden van zijn kabinet, onder wie helemaal rechts Panos Kammenos.
De Griekse premier Tsipras met leden van zijn kabinet, onder wie helemaal rechts Panos Kammenos. Foto Simela Pantzartzi/EPA

Twee Griekse journalisten zijn zaterdag vastgezet naar aanleiding van hun berichtgeving over misbruik van Europese gelden. De minister van Defensie, Panos Kammenos, had een klacht tegen ze ingediend, meldt persbureau AP. Het gaat om de uitgever en hoofdredacteur van het dagblad Fileleftheros.

De Europese Unie had geld uitgetrokken voor zogenoemde hotspots, plekken waar veel migranten verblijven. De middelen worden besteed door het ministerie van Defensie. Fileleftheros meldde vrijdag dat het geld deels terecht is gekomen bij zakenlieden met connecties met minister Kammenos.

Panayiotis Lampsias, de hoofdredacteur van Fileleftheros, liet zaterdag aan AP weten dat hij en zijn uitgever verwachtten zondag voorgeleid te worden. Ze krijgen de steun van de politieke oppositie in Griekenland, die de aanhouding veroordeelt. Oppositiepartij Nea Dimokratia beticht de minister van agressie, en zegt dat het echte probleem het misbruik van de gelden is.