Fabrikant gaat alle Stints onderzoeken

Spoorwegongeval Alle 3.500 exemplaren in Nederland worden nagelopen op veiligheid. Aanleiding is het ongeluk vorige week in Oss.

De Grote Kerk in Oss, een de zeven gebedshuizen waar zaterdag een dienst werd gehouden voor de slachtoffers van het spoorwegongeval vorige week.
De Grote Kerk in Oss, een de zeven gebedshuizen waar zaterdag een dienst werd gehouden voor de slachtoffers van het spoorwegongeval vorige week. Foto Remko de Waal/ANP

De fabrikant van de elektrische bolderkar waarin de kinderen zaten die vorige week in Oss verongelukten, laat al zijn exemplaren in Nederland controleren op veiligheid. Het gaat om 3.500 voertuigen waarvan vanaf maandag onder meer onderdelen vervangen zullen worden.

De Stint, een vierwielige combinatie van een segway en een bakfiets, is een Nederlands ontwerp en sinds 2012 op de markt. Veel kinderopvanginstellingen gebruiken het voertuig om kinderen te vervoeren. Sinds het ongeluk is de Stint op veel plekken tijdelijk of gedeeltelijk in de ban gedaan. Kinderopvanginstellingen willen eerst zeker weten of het ongeluk niet is veroorzaakt door een technische storing.

Naast de controle die Stint gaat uitvoeren, hebben kinderdagverblijven een lijst toegestuurd gekregen waarmee ze de veiligheid van de kar zelf kunnen nalopen.

Zondagavond maakte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bekend te gaan onderzoeken of de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie in Oss van invloed is geweest op de Stint. Aanleiding daarvoor zijn meldingen over Stints die nabij een overweg eveneens uitvielen.

Herdenkingsdienst

Bij de aanrijding tussen een trein en een elektrische kar van een kinderdagverblijf kwamen vier kinderen om het leven. Een vijfde kind en een begeleidster raakten zwaargewond. Zij liggen beiden nog in het ziekenhuis.

Een inzamelingsactie voor slachtoffers en nabestaanden had zondagmiddag al meer dan 200.000 euro opgeleverd. Het geld is bestemd voor de uitvaarten van de overleden kinderen en voor hulp aan de twee gewonden, zoals aanpassingen aan woningen. De gemeente Oss houdt 8 oktober een officiële herdenkingsdienst voor de slachtoffers.