Bertens wint in Seoul de zevende titel in haar loopbaan

Ze versloeg de Australische Ajla Tomljanovic. Het is voor Bertens de derde overwinning van dit jaar.

Kiki Bertens, eerder dit toernooi.
Kiki Bertens, eerder dit toernooi. Foto Ahn Young-joon/AP

Kiki Bertens heeft in Seoul haar derde titel van 2018 veroverd. In de finale was de als tweede geplaatste tennisster uit Wateringen met 7-6 (2) 4-6 6-2 te sterk voor de genaturaliseerde Australische Ajla Tomljanovic, de mondiale nummer 53.

Bertens leidde na het winnen van de spannende eerste set met 4-3 (en een servicebreak) in de tweede set. Vervolgens verloor de gefrustreerde Bertens vijf games op een rij en plots leek de geboren Kroatische op weg naar haar eerste titel. Bertens richtte zich echter knap op. Ze won na een 40-15 achterstand vier punten op een rij en verloor in het restant geen game meer. Na twee uur en 22 minuten maakte Bertens het op haar tweede wedstrijdpunt af met een forehandpassing.

Bertens had haar handen vol aan de met risico spelende Tomljanovic, die haar vier voorgaande wedstrijden in Zuid-Korea in drie sets had gewonnen. Naarmate de wedstrijd vorderde ging Bertens steeds beter serveren. Ze sloeg elf aces en bracht met haar service vaak haar forehand in stelling. Ook met haar dropshots pakte ze veel punten. Vorig jaar had Bertens op Roland Garros ook al in drie sets gewonnen van Tomljanovic.

Twitter avatar WTA WTA Make it title No. 3 for @kikibertens! The Dutchwoman defeats Tomljanovic 7-6(2), 4-6, 6-2 to win the #KoreaOpen 🏆 https://t.co/fqBTTfTbmp

Zevende titel

Voor Bertens, die een cheque van 43.000 dollar in ontvangst nam, is het haar zevende eindzege uit haar loopbaan. Dit seizoen was ze al de sterkste in de Amerikaanse steden Charleston en Cincinnati. Vorig jaar won ze de WTA-toernooien van Gstaad en Nürnberg, een jaar eerder zegevierde ze ook in Nürnberg en in 2012 beleefde ze de primeur in het Marokkaanse Fez.

Door de finale te winnen stijgt Bertens naar plek 11 op de wereldranglijst. Ze neemt die positie over van de Letse Jelena Ostapenko, die het toernooi in Zuid-Korea vorig jaar op haar naam wist te schrijven. Het gat met de nummer 10, de Duitse Julia Görges, bedraagt precies honderd punten.

Bertens reist nu door naar China, waar ze toernooien gaat spelen in Wuhan en Peking. Ze is nog volop in de race om plaatsing af te dwingen voor de WTA Finals, het eindejaarstoernooi in Singapore voor de acht best presterende speelsters van het seizoen. Op de jaarranglijst staat Bertens nu negende. Ze werd gepasseerd door de Tsjechische Karolína Plíšková, die zondag het toernooi van Tokio won. (ANP)