Aanslag op militaire parade Iran door meerdere partijen opgeëist

In de stad Ahvaz zijn zeker negen militairen gedood toen aanvallers het vuur openden, tientallen toeschouwers raakten gewond. De Iraanse regering beschuldigt buitenlandse mogendheden van de aanslag.

Gewonde militairen op straat in Ahvaz, kort na de aanval.
Gewonde militairen op straat in Ahvaz, kort na de aanval. Foto Alireza Mohammadi / ISNA / ANP

In de Iraanse stad Ahvaz zijn zaterdagmiddag (lokale tijd) zeker 24 doden gevallen toen aanvallers het vuur openden op een militaire parade. Daar houdt Iran er zaterdagmiddag meerdere van, om zo de oorlog met Irak in de jaren tachtig te herdenken. Meerdere groeperingen hebben verantwoordelijkheid voor de aanslag geclaimd.

Bij de aanslag vielen ruim zestig gewonden. De vier aanvallers zijn gedood. Volgens staatspersbureau Irna zijn zeker twaalf van de doden leden van de Iraanse Revolutionaire Garde gedood. Het gaat om één van de hevigste aanvallen ooit in Iran.

De Iraanse staatstelevisie legt de schuld bij islamitische milities. In de provincie Khoezistan, langs de grens met Irak, wordt volgens persbureau Reuters vaker geprotesteerd door een Arabische minderheid. Tegenover persbureau AP eist de woordvoerder van een verzetsbeweging uit die hoek de verantwoordelijkheid op. Volgens de organisatie die een eigen Arabische staat wil in het zuidwesten van Iran, moest de aanval de Iraanse staat ondermijnen “op een dag dat de overheid aan de wereld wil communiceren dat het machtig is en de controle heeft in het land”.

Maar ook terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft, via het eigen persbureau AMAQ, ook de aanslag opgeëist. Beide claims zijn nog niet bevestigd.

VS en Israël

De Iraanse regering beschuldigt op haar beurt buitenlandse mogendheden van de aanslag in Ahvaz. Volgens generaal Abolfazl Shekarchi werden de aanvallers getraind door een twee golfstaten, en waren de Verenigde Staten en de Israëlische geheime dienst Mossad betrokken. Minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif zette een bericht met vergelijkbare strekking op zijn Twitter-account.

(Artikel loopt door onder de tweet)

Twitter avatar JZarif Javad Zarif Terrorists recruited, trained, armed & paid by a foreign regime have attacked Ahvaz. Children and journos among casualties. Iran holds regional terror sponsors and their US masters accountable for such attacks. Iran will respond swiftly and decisively in defense of Iranian lives. https://t.co/WG1J1wgVD9

‘Raketten die boos maken’

President Hassan Rouhani sprak ondertussen een parade in hoofdstad Teheran toe. Iran is niet van plan zijn defensieve wapens van de hand te doen, in het bijzonder niet de “raketten die Amerika boos maken”. Terwijl Rouhani sprak hield Iran in de Golf een militaire oefening waar volgens staatsmedia zo’n 600 schepen aan meededen.

De VS stapten in mei uit het nucleair akkoord met Iran omdat er “sluitend bewijs” was dat Iran zich niet aan afspraken hield. Ook al was dat bewijs volgens de rest van de internationale gemeenschap zeer dun.

De Amerikaanse president Donald Trump wacht hetzelfde lot als toenmalig leider van Irak Saddam Hoessein, bezwoer Rouhani. De confrontatie die Trump volgens hem blijft zoeken zal niet slagen.

Nucleair akkoord

De verhoudingen tussen Teheran en Washington staan andermaal op scherp. Trump legde het land vorige maand nieuwe sancties op en trok zich in mei terug uit een nucleair akkoord dat zijn voorganger Barack Obama in 2015 met Iran gesloten had. Trump beschuldigde Iran ervan zich niet aan de toen gemaakte afspraken te houden. Het internationaal atoomagentschap IAEA schreef vorige maand in een rapport dat Iran dat wél had gedaan.

In heel Iran zijn zaterdag parades gehouden. President Rohani sprak die in Teheran toe. Foto Ebrahim Noroozi / AP