Oorlog in Jemen

foto
foto Essa Ahmed

Nergens is de ontwrichting die de oorlog in Jemen teweegbrengt beter te zien dan in het ziekenhuisje in het district Abs, in het noorden van Jemen. Daar zag Essa Ahmed, fotograaf van persbureau AFP, deze week hoe medisch personeel ernstig ondervoede kinderen poogt te redden. Hij fotografeerde er onder anderen Bassem Mohammed (2), die werd gewogen in een plastic bakje. Bassem komt uit het dorpje Bani Aamer dat verstoken blijft van voedselhulp. De bedoeling was hem naar de hoofdstad Sana’a over te brengen voor verdere behandeling – de vraag is of hij dat heeft gehaald.

„Miljoenen kinderen weten niet wanneer ze hun volgende maaltijd zullen hebben en of die er komt”, zei Helle Thorning-Schmidt, directeur van hulporganisatie Save the Children, deze week. „Door deze oorlog dreigt een hele generatie Jemenitische kinderen te sterven.”

Het zijn volgens hulpverleners in Jemen niet eens zozeer gevechten en bombardementen die veel slachtoffers eisen, als wel de ineenstorting van alle infrastructuur. De landbouw is deels verwoest, voedselprijzen zijn sterk gestegen, er is geen goed drinkwater, de gezondheidszorg functioneert nauwelijks, scholen zijn dicht. Veel Jemenieten, al lang door hun financiële reserves heen, zijn volledig afhankelijk van buitenlandse hulp.

De Houthi’s en een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië die de verdreven president Hadi weer in het zadel wil helpen, vechten intussen koppig door. In Genève wordt – net als vorig jaar - bij de Mensenrechtenraad onderhandeld over een mede door Nederland gesteunde resolutie die onderzoek naar oorlogsmisdaden in Jemen mogelijk moet maken. Saoedi-Arabië verzet zich hier fel tegen.