OM: terreurverdachten wilden op korte termijn een aanslag plegen

Rechtszaak De twee Marokkaanse mannen vertelden bij hun aanhouding dat ze uit Libië afkomstig waren. „Ze gebruiken vele aliassen.”

De verdachten maakten filmpjes en foto’s van de Erasmusbrug.
De verdachten maakten filmpjes en foto’s van de Erasmusbrug. Foto Claire Droppert

De twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, hebben ook foto’s en filmpjes van de Erasmusbrug gemaakt. Een van de twee verdachten maakte een film van de brug, de andere zingt daarin liederen en spreekt over het martelaarschap.

„Deze verdachten waren van plan op korte termijn een aanslag te plegen”, aldus de officier van justitie tijdens een pro-formazitting in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam, afgelopen woensdag. „Alleen door snel ingrijpen van politie en justitie hebben zij die plannen niet kunnen uitvoeren.”

De verdachten, Marokkaanse mannen van 27 en 22 jaar, waren niet in de rechtbank aanwezig. Hun namen zijn nog niet bekend. De 27-jarige man heet mogelijk Mouad M., de 22-jarige Ahmed B. of Salim A. Bij hun aanhouding hadden ze verteld dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren. „Ze gebruiken vele aliassen”, aldus de officier.

Hun advocaat ontkent dat echter. „Ze zijn analfabeet, ze weten niet hoe ze hun naam moeten spellen.”

Voetbalstadion De Kuip

De mannen zijn op zondag 17 juni aangehouden in een woning aan de Putsebocht in Rotterdam-Zuid op verdenking van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland. De aanhouding gebeurde volgens de politie op basis van „informatie van de AIVD”. De veiligheidsdienst meldde in een ambtsbericht dat een van hen na de ramadan een aanslag zou willen plegen in Parijs. „Hij zou willen sterven als martelaar en benieuwd zijn wat hij in het paradijs ging aantreffen”, meldde de politie in een persbericht zes dagen na de aanhouding.

Een van de verdachten stuurde in een chat via Facebook – die door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI werd onderschept – een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-Zuid, dat dicht bij voetbalstadion De Kuip staat. Samen met politiechef Frank Paauw werd op het bureau een bijeenkomst gehouden om de medewerkers te informeren.

In de chat van de verdachten werd ook gedetailleerd gesproken over (de aanschaf van) wapens, explosieven en bomgordels. Ook heeft in ieder geval een van de verdachten meerdere keren aangegeven dat hij van plan was om een aanslag te plegen. Bij hun aanhouding zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Het onderzoek is nog in volle gang, liet de officier van justitie weten. Beide mannen zitten in voorlopige hechtenis en blijven dat voorlopig ook, besliste de rechtbank.

De zaak gaat 27 november verder, het gaat dan wederom om een niet-inhoudelijke zitting. (ANP/NRC)