Na vier Nederlandse zeges blijft stunt tegen Rusland uit

WK volleybal Nederland had op het WK volleybal in de openingswedstrijd van de tweede poulefase niets in te brengen tegen Rusland: 0-3.

Het was even wennen voor de Nederlandse volleyballers, maar de uitslag van het duel met Rusland weerspiegelde gewoon de relatieve krachtsverhouding van de wereldranglijst. Nummer vier Rusland, won in drie sets (25-17, 25-16, 25-21) en was oppermachtig tegen Nederland, dat als nummer 25 aan het WK in Bulgarije en Italië begon.

De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen kon in de eerste wedstrijd van de tweede poulefase geen vervolg geven aan de prestaties uit de eerste ronde. Toen Nederland in groep B de volleybalwereld versteld deed staan door in de Bulgaarse stad Ruse zowel olympisch kampioen Brazilië als Frankrijk, de Europees kampioen van 2015, te verslaan.

Maar in de nieuwe speelstad Milaan had de Nederlandse ploeg vrijdag tegen de Russen niets in te brengen. Of zoals aanvoerder Nimir Abdelaziz het na afloop verwoordde voor de camera van Ziggo Sport: „Tegen dit soort landen moet je écht top zijn en dat waren we niet.” Bondscoach Vermeulen constateerde dat zijn spelers niet „de juiste energie” hadden kunnen brengen. „We hebben het wel geprobeerd, om collectief te vechten.” Van de extra rustdag die Nederland had – Rusland speelde dinsdag nog een slopende vijfsetter tegen Servië – was in het veld niets terug te zien.

Rusland schoof door de zege op naar de tweede plaats en heeft nu 13 punten, Nederland blijft op elf punten. Zaterdag wacht Finland, dat het vrijdagavond laat opnam tegen koploper Italië. Bij een overwinning is plaatsing voor de Final Six nog mogelijk, al is daar zondag dan wel een stunt voor nodig tegen de Italianen.

Een zege op Finland zou Nederland in ieder geval in de buurt brengen van een onverwachte goede klassering. „We willen zo hoog mogelijk eindigen op dit WK, graag bij de top acht van de wereld”, zei Vermeulen bij Ziggo Sport. Dat lukte Nederland slechts drie keer eerder. In de jaren negentig, het gouden volleybaltijdperk.