‘Mijn lievelingseten is sambal’

Sem wilde eerst niet mee naar de supermarkt, maar nu hij in de krant komt, is hij vast blij dat hij is meegegaan, zegt Chantal van Gulik (41).

Wat had niet in het karretje gelegen als Sem er niet bij was geweest?

Chantal: „Worstenbroodjes. Chips. Die Pringles wel, maar niet die Doritos met jalapeño-smaak.” Sem (10 jaar, wordt 11 op 10/10): „Ik hou van pittig eten.”

Ja?

Sem: „Mijn lievelingseten is sambal. En rijst met sambal. En smeerkaas met sambalsmaak.” Chantal: „Daarom is zijn lievelingskleur waarschijnlijk ook rood. Hij is echt een kleine pinda.”

Een pinda?

Chantal: „Ik ben zelf een kwart indo, zijn vader is half indo. We houden erg van Indisch eten. Op zaterdag koken we altijd samen. De harmonie, het liefdevolle. We kopen elke week deze bak bami- en nasigroenten. Aardappeltjes en gehakt erbij. Heerlijk.”

Aardappeltjes en gehakt bij de nasi?

Chantal: „Nee, we maken babi ketjap.” Sem: „Net zoals opa het maakte. Ik snijd altijd de groenten.” Chantal: „Ik bak de aardappeltjes, daar gaat het gehakt bij. Zijn vader doet alles bij elkaar. En alles met sambal. Alles pittig. Dat vinden we het lekkerst.”

Sem, met welke boodschappen ben je het meest blij?

„De fruitrepen. Dan heb ik het gevoel dat ik een koekje eet, maar ik eet ook fruit.” Chantal: „Dat is gezonder hè, Sem.”