Migranten Lesbos overgeplaatst

Griekenland Athene is begonnen mensen uit overvolle kampen op eilanden over te brengen naar het vasteland.

De Griekse autoriteiten zijn begonnen met verhuizen van migranten uit overvolle kampen op diverse eilanden naar het vasteland. Athene wil voor eind volgende week tweeduizend mensen hebben weggehaald uit kamp Moria op het eiland Lesbos. Een woordvoerder van het kamp zegt dat vrijdagochtend zo’n honderd mensen zijn overgeplaatst naar het noordwesten van Griekenland.

Kamp Moria – de grootste Griekse opvanglocatie voor de Turkse kust – is gebouwd voor zo’n drieduizend migranten, maar momenteel zitten er volgens overheidscijfers ongeveer drie keer zoveel. Maandag moeten nog eens vijfhonderd mensen verhuizen. Een voorwaarde is volgens de woordvoerder van het kamp dat ze een eerste interview hebben gehad met migratiediensten.

Een kamp op het eiland Samos, gebouwd voor 650 mensen, huisvest momenteel meer dan 3.600 migranten. Daar zijn inmiddels begin deze week al zo’n 350 mensen overgeplaatst, meldt de hulporganisatie Samos volunteers.

De afgelopen maanden liep de druk op Griekse autoriteiten verder op om iets te doen aan de barre omstandigheden in kampen. Volgens Unicef lijden veel kinderen, die soms al meer dan een jaar vastzitten, aan ernstige psychische problemen.

Depressie en zelfmoordpogingen

Artsen zonder Grenzen waarschuwde deze week dat er op grote schaal sprake is van depressie en zelfmoordpogingen. De organisatie riep de Griekse regering op om kwetsbare bewoners over te plaatsen.

Sinds de migratiedeal tussen Turkije en Griekenland in maart 2016 is het veel lastiger geworden voor migranten om het Europese vasteland te bereiken. De migratie per boot via de Egeïsche Zee is sindsdien afgenomen, maar migranten die toch de oversteek maken, komen vervolgens vast te zitten in de verschillende kampen op de eilanden.

De gouverneur van Lesbos dreigde eerder deze maand kamp Moria binnen een maand te sluiten als de regering geen maatregelen zou nemen. In de tussentijd gaat de migratie op de Egeïsche zee door. Volgens Unicef zijn dit jaar alleen al meer dan zevenduizend kinderen naar Griekse eilanden overgestoken. In totaal zitten er zo’n 20.500 migranten voornamelijk uit Syrië, Irak en Afghanistan. (AFP)