Opinie

Inbox van de redactie

Wat schreven de lezers deze week aan de redactie Opinie? Een indruk.

Wat brengt vandaag de post? Daarover hebben we eerder een idee, nu de krant lezersreacties plaatst onder sommige artikelen op nrc.nl. De redactie formuleert er een scherpe vraag bij, die het debat afpaalt, en alleen geregistreerde nrc.nl-lezers kunnen reageren.

We ontdekten zo dat sommige stukken echte langbloeiers zijn. Zo bleef de geplande versoepeling van het ‘bindend studieadvies’, een deadline voor studenten, lezers boeien. Henk Hagoort, van Hogeschool Windesheim, die eerder schreef dat studenten juist in hun eigen tempo moeten werken, trok online 21 reacties. Bert van der Zwaan, oud-rector in Utrecht, die juist erg houdt van het bsa: 36.

De online-reacties blijken ook een opstapje voor de papieren editie. Uit de reacties onder een online veelbesproken stuk over sexting (Naaktselfies sturen is normaal, 12/9) haalden er twee tegelijk de brievenpagina (al konden we uit de 44 reacties met gemak een hele brievenpagina samenstellen); van de ‘Hagoort-reacties’ zelfs drie. Die worden dan wel streng geredigeerd en dan sneuvelen onvermijdelijk stijlbloempjes. Zoals de prachtzin ‘Mijn ideaal is een hangmatje op Hawaii’, waarmee J.T.M. van Litsenburgs online-reactie over ‘dagdromende hogeschoolbestuurders’ begon. Net als de harde maar niet onjuiste waarneming van P. Gangel (bij het sexting-stuk) dat ‘verliefdheid vaak vluchtig en lang niet altijd wederkerig is’, maar ‘beelden op internet zijn voor altijd’.

Werkt ‘dubbelgebruik’ drempelverlagend of -verhogend, vroegen we ons af. We weten het niet, maar schrijf ons gerust, lezer! Wij op onze beurt kunnen nog wel beter naar de online-reacties kijken. Van de 37 reacties onder Kiza Magendanes stuk over koffie die meer kapot maakt dan je lief is (Bakkie schuldgevoel, 15/9) gebruikten we er 0 op papier. Jammer. Nu weet de ‘papieren lezer’ niet dat vrijwel iedereen schreef meer te willen betalen voor een espresso als je maar zeker weet dat het geld bij de kleine boer in Kenia of Colombia terechtkomt.

plv chef Opinie