Recensie

Recensie

Fellini’s acht-en-halfste film

Foto Clemens Rikken

Otto e mezzo (8,5) van de Italiaanse meesterfilmer Federico Fellini is een film over een film. De beroemde regisseur Guido Anselmi (Marcello Mastroianni) worstelt met zijn onzekerheden en creatieve blokkades, terwijl de wereld ongeduldig wacht op zijn volgende meesterwerk. Dat levert een fraaie paradox op: een briljante film over het maken van een mislukte film. Niet zo verwonderlijk dat Otto e mezzo in de smaak valt bij andere filmmakers. Wat kan een regisseur meer interesseren dan een film over zijn eigen vak? Polanski, Scorsese, Truffaut, Allen en Aronofsky zijn door Otto e mezzo beïnvloed.

Film: klassieker
Otto e mezzo Regie: Federico Fellini, gerestaureerde versie. Deze week te zien in Filmhallen, Amsterdam en Forum, Groningen. Daarna nog in Movies, Amsterdam en Dordrecht.