Opinie

010-syndroom

Mirjam de Winter

De Watertaxi gaat na klachten van omwonenden aanlegplaats (0)20 bij De Kuip omnummeren naar steiger 010. Zondag wordt voorafgaand aan de wedstrijd Feyenoord-FC Utrecht het bord bij ‘Halte Stadion Feyenoord’ vervangen door een nieuw bord, met een nieuw nummer. Als gevolg daarvan zal het bedrijf ook alle communicatie-uittingen, zoals hun zonekaarten, moeten aanpassen. Maar „alles voor de goede zaak”, vinden ze daar.

Dat uitgerekend de steiger bij de Kuip het „gehate Amsterdamse cijfer” heeft toebedeeld gekregen, is volgens de Watertaxi niet meer dan ongelukkig toeval. De omwonenden zijn tevreden met het resultaat van hun actie, want zijn tenslotte niet voor niets naast de Kuip komen wonen. „Álles moet hier in Feyenoord-sfeer,” riep een geërgerde bewoner van De Veranda op Radio Rijnmond. Maar aan die clubliefde zitten kennelijk grenzen, want zijn het niet diezelfde bewoners die al jarenlang steen en been klagen over de parkeeroverlast tijdens voetbalwedstrijden? En was het niet De Veranda-bewoner en nota bene oud-Feyenoord-trainer Leo Beenhakker die voorop stond in de protesten tegen de komst van een nieuw stadion dat mogelijk zijn uitzicht zou gaan verpesten?

Het gemopper over het ‘foute’ nummer van de Watertaxi-aanlegplaats is het zoveelste teken van kleinzieligheid waar sommige Rotterdammers aan lijden, als gevolg van dat al vaker beschreven Calimero-complex of 010-syndroom. Door de groeiende populariteit van de stad begint dat minderwaardigheidscomplex trouwens steeds meer op grootheidswaan te lijken. Neem de petitie van die Rotterdammers die serieus willen dat Rotterdam de hoofdstad van Nederland wordt. Oud-wethouder Joost Eerdmans steunt het idee, net als de eenmansfractie van de Rotterdamse PVV. Fractievoorzitter Maurice Meeuwissen deed er nog een schepje bovenop met een voorstel om het (volgens hem verspilde) geld voor Feyenoord City te gebruiken voor de aanleg van alvast een nationaal (hoofdstedelijk) vliegveld op de Tweede Maasvlakte.

Meeuwissen probeert in zijn eentje mee te liften op dat Rotterdamse chauvinisme, maar komt altijd met bizarre en onuitvoerbare voorstellen. Na de redding onlangs van 18 Afrikaanse verstekelingen uit een zeecontainer in de Rotterdamse haven, stelde Meeuwissen voor om een hek rond Rotterdam te bouwen. En dat was niet eens symbolisch bedoeld. „Ik stel voor dat de omliggende gemeenten dat hek dan gaan betalen”, grapte VVD-wethouder Wijbenga, verwijzend naar de muur van Trump. Want ook in het stadhuis lijkt niemand Meeuwissen serieus te nemen, behalve zijn enige fractiemedewerker die toevallig ook Maurice heet en – minder toevallig – de verkering is van Meeuwissen. Je moet voor de gein zijn Twitter-account eens bekijken, waar hij zijn eigen (altijd boze) berichtjes eindeloos retweet of voorspelbare polls houdt onder zijn 600 volgers (‘Meer of minder moskeeën in Rotterdam?’ of ‘Hoe wil jij Zwarte Piet in Rotterdam?’).

Sinds kort probeert Meeuwissen, net als Wilders, sympathie te wekken met privé-foto’s. Geen poezenkiekjes, maar foto’s die zijn ‘Rotterdamse trots’ moeten uitdragen. Maurice voor een marinefregat tijdens de Wereldhavendagen, Maurice voor de Erasmusbrug, Maurice voor de Kuip, Maurice voor het SS Rotterdam, enzovoorts.

Meeuwissen lijdt misschien wel aan een minderwaardigheidscomplex, maar niet aan het 010-syndroom, want daarvoor komen zijn pogingen te geforceerd en on-Rotterdams over. Veel woorden, geen daden. Houden zo.

Mirjam de Winter (@mirjamdewinter) is freelance journalist en stadsgids in Rotterdam.