Opinie

Wat we leerden van een Zweed per week

Landenpromotie Zeven jaar lang mochten verschillende Zweden een week vanaf het nationale account twitteren. Wat deden zij met die vrijheid?

Het was soms even schrikken als je de teksten en foto’s voorbij zag schieten op de twitterpagina van de Zweedse overheid @Sweden. De ene dag betuigde iemand er z’n liefde voor aardbeien, pizza of kippen. Een andere dag werden er foto’s getoond vanuit Zweedse gevangeniscellen, of van een leuke buurjongen. Soms werd er heel politiek getweet, over de aanval van de Amerikaanse president Trump op de persvrijheid of het gevaar van medicatie op recept.

Achter die tweets zat iedere week een andere Zweed die het twitteraccount van de overheid mocht kapen, de jongste was 15, de oudste 81 jaar. Het experiment van de Zweedse overheid, die hier in 2011 mee begon, liet zien wat er gebeurt als normale burgers de kans krijgen om de officiële stem van het land te zijn. Wat doen ze met die vrijheid, die overigens wel begrensd was: homofobe of racistische tweets werden niet geaccepteerd, ook geen tweets die de Zweedse wetten overtreden, reclame maken voor een merk of een veiligheidsrisico als gevolg hebben.

Alleen Zweedse staatsburgers mochten meedoen. De poging van de Amerikaans tv-presentator Stephen Colbert om mee te doen, werd niet gehonoreerd.

Na 356 Zweden, die door een commissie werden geselecteerd, en meer dan 200.000 tweets, die bij 146.300 volgers zijn aangekomen, heeft de Zweedse overheid besloten te stoppen en iets nieuws te bedenken. September is de laatste maand. Deze week heeft de Zweedse Rebecka, een jonge vrouw met roze haar, de touwtjes in handen. Ze komt uit Lund en studeerde osteologie (bottenleer).

Woensdag deelde ze een foto van een kom met nootjes erin: ‘Dit is wat we ‘natuur snoep’ noemen’, schreef ze erbij. Ze klaagde over treinvertragingen en schreef dat Zweden geen bloed maar koffie door hun lichaam hebben stromen. Ze stelde het begrip slapen ter discussie. Wanneer zijn mensen echt wakker, vroeg ze zich af. Je kan als mens bewegen, maar dat hoeft niet te betekenen dat je niet slaapt. Ook deelde ze een lied uit een oude Zweedse film, die ooit op haar begrafenis mag worden gespeeld.

@Sweden was een idee van het Zweedse Instituut, een overheidsorgaan dat het land bekend moet maken bij een groter publiek. Het was een campagne ter promotie van de openheid en transparantie van Zweden en liet de interactie tussen mensen zien. De overheden van Oekraïne, Ierland en Finland vonden het zo’n leuk idee dat zij soortgelijke accounts zijn begonnen.

De Zweedse overheid wil nu met een nieuw plan komen dat nog meer mensen kan bereiken, maar wat is nog niet bekend gemaakt.

Een Twitteraar die niet snel vergeten zal worden is de allereerste; Jack Werner is zijn naam, de man die heel eerlijk vertelde over zijn favoriete hobby. Het leverde hem de bijnaam ‘The masturbating Swede’ op.