Wapenleverantie

VS leggen sancties aan bedrijven Rusland en China op

De Verenigde Staten hebben donderdagmiddag (lokale tijd) nieuwe sancties uitgedeeld aan Chinese en Russische bedrijven. Dit omdat de getroffen bedrijven elk op hun beurt zaken hebben gedaan met een Russische wapenhandelaar Rosoboronexport.

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump zette 33 Russische bedrijven en personen op de sanctielijst die voor of namens de Russische overheid zouden hebben gewerkt. Het is voor het eerst dat de Verenigde Staten om die reden sancties hebben uitgedeeld.

Het Chinese militair agentschap EDD heeft volgens de Amerikaanse regering gevechtsvliegtuigen en luchtdoelraketten van Rosoboronexport gekocht. Dit is een Russisch staatsbedrijf dat sinds 2017 op een zwarte lijst in Washington staat. Rosoboronexport zou wapens hebben verhandeld aan Noord-Korea, Iran en Syrië.

EDD wordt net als de 33 Russische bedrijven de toegang tot de dollarmarkt ontzegd. Het Chinese militair agentschap krijgt geen exportvergunningen meer en mag geen handel meer drijven met Amerikaanse bedrijven of personen.

EDD-directeur Li Shangfu wordt ook persoonlijk gestraft. De sancties zijn per direct van kracht, zegt een regeringsmedewerker tegen het Britse persbureau Reuters.