Uitzetting

Veroordeelde in grensrechterzaak moet Nederland verlaten

Ibrahim C., in 2013 veroordeeld voor betrokkenheid bij de gewelddadige dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen uit Almere, moet Nederland verlaten en mag de komende tien jaar niet terugkomen.

De bestuursrechter in Amsterdam heeft een besluit dat toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff vorig jaar al nam donderdag goedgekeurd. Dijkhoff trok in september vorig jaar de verblijfsvergunning van C., die alleen een Marokkaans paspoort heeft, in. C.’s aanvraag voor nieuwe papieren legde hij naast zich neer. Een zwaar besluit, maar volgens de rechtbank voldoende gemotiveerd.

C. en vijf (destijds) minderjarige teamgenoten van Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam schopten en sloegen in 2013 na een uitwedstrijd in Almere op Nieuwenhuizen in. Die zakte die avond in elkaar en overleed aan zijn verwondingen. De zes voetballers en een begeleider werden allemaal tot lange straffen veroordeeld.

Nadat hij zijn straf voor betrokkenheid bij de dood van Nieuwenhuizen had uitgezeten, ging C. meerdere keren opnieuw in de fout. Zo pleegde hij meerdere inbraken en handelde hij in drugs. Voor deze zaken is hij vorig jaar nog veroordeeld. Het oordeel van de staatssecretaris dat C. een „actuele en voldoende ernstige bedreiging van de samenleving” vormt, was volgens het vonnis terecht. (NRC)