Terugkeer politicus

Gemartelde muzikant/politicus Bobi Wine terug in Oeganda na behandeling VS

Oppositiepoliticus De populaire Oegandees was in de VS voor medische zorg na mishandelingen door de veiligheidstroepen in zijn eigen thuisland.

De Oegandese oppositiepoliticus en muzikant Bobi Wine – artiestennaam van Robert Kyagulanyi Ssentamu – is donderdag naar zijn thuisland teruggekeerd. In eerste instantie stelde zijn advocaat dat Wine na aankomst zou zijn gearresteerd, maar de politie sprak dit tegen. Inmiddels is de populaire muzikant en politicus thuis.

Wine, die zijn muziek sinds zijn verkiezing in het parlement inzet in de strijd tegen president Yoweri Museveni, werd in augustus opgepakt na een incident bij een politieke bijeenkomst voor een tussenverkiezing in het noorden van Oeganda. Hij zat enkele dagen vast en werd gemarteld. Na vrijlating op borgtocht nam hij eerder deze maand de wijk naar de VS voor een medische behandeling.

Paniek

Wines terugkeer naar Oeganda zorgde al op voorhand voor spanningen. Alleen zijn familie mocht hem ophalen en bijeenkomsten ter viering van zijn terugkeer werden verboden. Getuigen vertelden aan persbureau Reuters dat de weg tussen het vliegveld en hoofdstad Kampala was afgesloten voor publiek. Een broer van Wine die hem op het vliegveld wilde ontmoeten, zou zijn gearresteerd.

Tijdens een overstap in Kenia stond de 36-jarige parlementariër donderdag de verzamelde pers te woord. Daar zei hij dat hij met angst naar huis terugkeerde „vanwege de manier waarop de regering zich nu gedraagt”, zo meldde BBC Africa. „De overheid is nu overduidelijk in paniek, omdat ze nooit eerder zo veel mensen samen verenigd heeft gezien, die met één stem spreken”, aldus Wine, die met een wandelstok liep. Hij vertelde zich fysiek beter te voelen en te hopen dat hij thuis „langzaam maar zeker” zal kunnen herstellen. De vraag is of dat lukt: in Oeganda wordt hij, samen met dertig anderen die ook in augustus werden opgepakt, nog steeds beschuldigd van landverraad.