Straat Beiroet vernoemd naar verdachte in moordzaak Hariri

Een straatnaambord zorgt voor extra verdeeldheid in Libanon, waar demissionair premier Saad Hariri sinds de verkiezingen dit voorjaar probeert een nieuwe regering te vormen.

De gemeente Ghobeiri in Zuid-Beiroet heeft een straat genoemd naar Mustafa Badreddine, een bevelhebber van de shi’itische verzetsbeweging Hezbollah die in 2016 werd gedood bij gevechten in Syrië. Daar strijdt Hezbollah aan de kant van het regime.

Badreddine stond ook in absentia terecht bij het Libanon-tribunaal in Leidschendam voor de moordaanslag op oud-premier Rafik Hariri, Saads vader, in 2005. Vorige week hield de aanklager nog zijn requisitoir tegen de resterende vier verdachten in een zaak die zich al jaren voortsleept. Om het nog erger te maken voert de nieuwe Mustafa Badreddine-straat naar een ziekenhuis dat de naam draagt van wijlen Rafik Hariri.

Saad Hariri noemde de zaak op Twitter „betreurenswaardig”. Hariri werd eerder afgestraft door de kiezer, maar is niettemin belast met het vormen van een nieuwe regering – een regering die niet om Hezbollah en zijn bondgenoten heen kan. „Wij proberen politieke opruiing juist te temperen”, twitterde Hariri, „dit is de definitie van opruiing”.

De gemeente Ghobeiri, waar Hezbollah veel steun geniet, houdt voet bij stuk. De minister van Binnenlandse Zaken was al een jaar op de hoogte van de naamsverandering, aldus de gemeente, maar heeft nooit gereageerd.