Rechtbank

Drie verdachten vrij in zaak helikopterontsnapping

Drie van de negen verdachten die zijn betrokken bij de verijdelde helikopterontsnapping in Limburg vorig jaar, zijn donderdag vrijgelaten uit voorlopige hechtenis. De rechtbank in Amsterdam denkt dat de straf die de drie zullen krijgen, niet langer zal zijn dan de periode die zij al in voorarrest hebben gezeten.

De beslissing van de rechtbank is opvallend omdat justitie vorige week in de zaak nog straffen tot negen jaar cel had geëist. Het vrijgelaten drietal wordt ervan verdacht een serieus aandeel in de ontsnappingspoging te hebben gehad. Donderdagavond stelde het Openbaar Ministerie in Amsterdam „verbijsterd” te zijn. Dezelfde avond trok justitie deze uitspraak in. Tegenover NRC zegt het OM de uitspraak van de rechter op 12 november af te wachten.

De advocaat van N. zei donderdag tegen AT5 dat volgens haar „geen sprake was van een poging tot kaping maar van minder zwaar te bestraffen voorbereidingshandelingen”.

De verdachten wilden in oktober vorig jaar Benaouf A. uit de penitentiaire inrichting van Roermond bevrijden. Dat mislukte. De politie hield hen al langer in de gaten en kon hen klemrijden. Een van de verdachten probeerde bij de aanhouding te vluchten, maar werd door de politie doodgeschoten. (NRC)