‘Raadpleging’ over tijdzones? Benelux lijkt er nog niet uit

Discussie De Benelux-landen willen in dezelfde tijdzone blijven, maar er is verwarring over de manier waarop de burger betrokken moet worden.

Klok op Antwerpen Centraal.
Klok op Antwerpen Centraal. Foto iStock

Nederland, België en Luxemburg willen in de toekomst dezelfde tijd hanteren bij de afschaffing van de zomer- en wintertijd, waardoor de Benelux-landen in dezelfde tijdzone blijven. Dat hebben de premiers van de drie landen, Rutte, Michel en Bettel, donderdag afgesproken op de EU-top in Salzburg. Maar hoe de beslissing over zomer- dan wel wintertijd tot stand komt, daarover bestaat nog onduidelijkheid.

De Belgische premier Charles Michel liet weten dat er in de drie landen „een vorm van raadpleging” gehouden moet worden om de publieke opinie te peilen. Een woordvoerder van premier Mark Rutte liet daarop meteen weten dat het Nederlandse kabinet zeker niet nadenkt over een referendum, maar dat gedacht wordt over een „lichte vorm van consultatie”.

Enkele dagen geleden zei minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) nog dat er rekening zal worden gehouden „met de wens van zoveel mogelijk Nederlanders”. Volgens een woordvoerder zou een kabinetsstandpunt over de kwestie mede worden bepaald door uit te voeren „onderzoek onder focusgroepen, standpunten van belangengroepen, koepels en bedrijven”. Dat lijkt niet hetzelfde als de „raadpleging” die de Belgische premier voor ogen heeft.

De discussie komt op gang nadat de Europese Commissie eind augustus aankondigde met een voorstel te komen om een einde te maken aan de bestaande situatie van het verzetten van de klok. Het voorstel is dat EU-lidstaten in maart 2019 zelf beslissen welke tijd ze gaan hanteren.

Europese enquête, Finse petitie

Aan die aankondiging ging al een andere raadpleging vooraf, namelijk een online-enquète die deze zomer ingevuld kon worden op de site van de Europese Commissie. Maar liefst 84 procent van de deelnemers zei af te willen van de wintertijd. Vervolgens bleek dat de enquête vooral was ingevuld door Duitse burgers.

Aanjager van de Europese enquête was weer een petitie uit Finland, getekend door ruim 70.000 Finnen. Landen uit Noord-Europa voeren al langer oppositie tegen het bestaande systeem van zomer- en wintertijd. Dat is omdat de verschillen tussen de seizoenen daar veel groter zijn dan in de rest van Europa.

„Het is onze prioriteit om een gemeenschappelijke beslissing te nemen en daar ook een aantal buurlanden bij te betrekken”, zei de Belgische premier Michel. „Denk aan Frankrijk, Duitsland en Italië.” Volgens hem is het belangrijk dat de bevolking uiteindelijk mee kan besluiten of we verder gaan met de zomer- of met de wintertijd.