Labelbaas Suge Knight krijgt mogelijk 28 jaar cel

Mogelijk krijgt hij 28 jaar cel voor het overrijden van twee mannen in 2015. Een van hen overleed, de ander raakte zwaargewond.

Knight met zijn advocaat in de rechtbank van Los Angeles.
Knight met zijn advocaat in de rechtbank van Los Angeles. Foto Patrick T. Fallon/Reuters

De bekende hiphopproducent Marion ‘Suge’ Knight gaat vermoedelijk 28 jaar de gevangenis in voor het overrijden van twee mannen met een pick-up in 2015 na een ruzie. Een van de slachtoffers overleed, de ander raakte zwaargewond. Vrijdag sloot Knight een akkoord met de Amerikaanse justitie, zo meldt persbureau Reuters.

De 53-jarige Knight richtte in de jaren negentig met de bekende rapper en producent Dr. Dre het muzieklabel Death Row Records op. Ook werkte hij onder andere samen met Snoop Dogg. Knight zou na het weekend terechtstaan, maar verzet zich niet langer tegen de aanklacht van doodslag. Volgens de wetten van de Amerikaanse staat Californië komt dat neer op een schuldbekentenis.

Ten tijde van het misdrijf was Knight aanwezig bij de opnames van de filmtrailer van Straight Outta Compton, over de hiphopgroep N.W.A. waar Dr. Dre ooit deel van uitmaakte. Hij was op borgtocht vrij vanwege een eerder gepleegde roofoverval. In een buitenwijk van Los Angeles, in Californië, kreeg Knight bij een restaurant vervolgens ruzie met twee mannen. Daarop overreed hij de twee met een pick-up uit de monstertruck-klasse. Knight sloeg op de vlucht maar werd later alsnog aangehouden.

Deal met justitie

Aanvankelijk werd de invloedrijke producer beschuldigd van moord en poging tot moord. Knights advocaten hielden in eerste instantie vol dat de producent het tweetal per ongeluk had overreden omdat hij dacht dat ze hem probeerden te beroven. Maar op videobeelden van het hambugerrestaurant in kwestie was te zien hoe Knight voor het fatale ongeluk eerst een van de twee slachtoffers vanuit zijn autoraam sloeg.

De deal met justitie houdt in dat, nu Knight de aantijging doodslag accepteert, hij niet langer voor de andere twee aanklachten wordt vervolgd. Waarschijnlijk gaat zijn straf op 4 oktober aanstaande in.