Ministerie kreeg negatief advies over de Stint

Het elektrische karretje waarmee de kinderen verongelukten in Oss kreeg een negatief advies omdat het te breed was. Ook waren er twijfels over de bestuurbaarheid.

De Stint is sinds 2012 in Nederland op de markt.
De Stint is sinds 2012 in Nederland op de markt. Foto Joop Hermans

De Stint, het elektrische karretje waarmee de verongelukte kinderen in Oss werden vervoerd, is toegelaten op de weg ondanks een negatief advies van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en twijfels over de bestuurbaarheid. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu, VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer op basis van twee adviezen uit 2011. De minister ziet desalniettemin geen reden om de Stint nu te verbieden.

Volgens de RDW was de Stint te breed. Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onderzoeksinstituut (SWOV) stelde destijds dat de Stint “niet zonder meer” aan het verkeer kon deelnemen. Daarom adviseerde de SWOV aanvullend onderzoek te doen. Dat is niet gebeurd.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Opmerkelijk: #Stint werd in 2012 toegelaten door @MinIenW ondanks negatief advies van @RDWnl en @SWOV_NL. Bakfiets was te breed, training was vereist.

De RDW had kritiek op de breedte van het karretje. De Stint is 110,5 cm breed, terwijl de maximum afmeting van een dergelijk voertuig 75 centimeter is. Het ministerie vond de breedte niet bezwaarlijk. Verder voldeed het wagentje aan de eisen.

Lees ook: ‘Niet kijken’, roept de eerste man ter plaatse. ‘Dit willen jullie niet zien’

De SWOV schrijft dat er niet van uit kan worden gegaan dat “een persoon van zestien jaar of ouder zonder enige rijopleiding, veilig tien personen (kinderen) kan vervoeren”. Het instituut adviseerde het ministerie aanvullend onderzoek te doen naar de eisen die kunnen worden gesteld aan de bestuurder. Dit advies is niet opgevolgd.

Twitter avatar markduursma Mark Duursma Kamerbrief over #Oss en #Stint roept vragen op over goedkeuring voertuig door minister Schultz in 2011. @SWOV_NL wilde nader onderzoek naar eisen aan bestuurder en max. snelheid 15 km. Werd training van producent en 17,2 km.

Maximum snelheid

In plaats daarvan besloot het ministerie de producent “nadrukkelijk op het advies van de SWOV te wijzen”. De producent heeft vervolgens besloten iedereen bij de aankoop een training aan te bieden. Bovendien adviseerde de SWOV voor de Stint een maximumsnelheid van 15 kilometer per uur. Volgens het ministerie is dat geen bestaande categorie. Daarom heeft de producent het wagentje begrensd op 17,2 kilometer per uur.

Het karretje mag sinds 2012 op de weg. De minister benadrukt dat er op dit moment geen aanleiding is om “de toelating van de Stint op de openbare weg te herzien”. Ook schrijft Van Nieuwenhuizen niet vooruit te willen lopen op de onderzoeken naar de toedracht van het ongeval.

Over de oorzaak van het ongeluk in Oss is nog niets bekend. De politie spreekt onder meer met getuigen en bekijkt camerabeelden. Ook doen de NS, ProRail en de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek.

Lees verder: Minister negeerde advies over Stint