Menzis naar rechter om medicijnprijs farmaceut

Zorg Verzekeraar Menzis zegt te veel te hebben betaald voor een medicijn waarvan het patent al was verlopen.

Menzis eist 4,2 miljoen euro schadevergoeding
Menzis eist 4,2 miljoen euro schadevergoeding Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Zorgverzekeraar Menzis spant een rechtszaak aan tegen farmaceut Astrazeneca voor het kunstmatig hoog houden van de prijs van een medicijn tegen psychoses. Dat laat de verzekeraar donderdag weten.

De verzekeraar eist 4,2 miljoen euro schadevergoeding. Het is de eerste keer dat een verzekeraar een dergelijke zaak aanspant tegen een farmaciebedrijf. De zaak dient deze vrijdag.

Seroquel

De zaak draait om het middel Seroquel waarvan het patent in 2012 afliep. Het Brits-Zweedse Astrazeneca hield echter vast aan het exclusieve recht op de productie van het medicijn. In juni 2014 stelde de Nederlandse rechter de farmaceut in het ongelijk, in 2012 had de Britse rechter dat ook al gedaan.

Volgens Menzis bleek daarna dat het middel tot wel 90 procent goedkoper kon worden geproduceerd. Menzis stelt tussen 2012 en 2014 ruim 4 miljoen euro te veel te hebben betaald voor Seroquel.

Een farmaceut kan een patent dat bijna afloopt verlengen door bijvoorbeeld aan te tonen dat het medicijn ook voor andere aandoeningen helpt of door iets aan de samenstelling te veranderen.

Volgens Menzis misbruiken farmaceuten deze patentbescherming om langer een hoge prijs voor medicijnen te kunnen vragen. In jargon wordt dat evergreening genoemd. „Hoe langer een patent dus standhoudt, hoe langer de farmaceut een hoge prijs kan dicteren”, laat de verzekeraar weten. „In die periode kunnen andere fabrikanten het medicijn niet goedkoper op de markt brengen.”

Overleg

Menzis zegt de rechtszaak nu pas begonnen te zijn omdat de verzekeraar eerst wilde afwachten of er inderdaad goedkopere medicijnen op de markt zouden komen. Ook probeerde de verzekeraar vorig jaar in overleg tot overeenstemming te komen met Astrazeneca.

Astrazeneca wil nog niet inhoudelijk op de zaak reageren en zegt dit deze vrijdag in de rechtszaal te doen. De zaak dient voor de octrooirechtbank in Den Haag.