Doping Harde kritiek op WADA na opheffen schorsing Rusland

Dopingschandaal

Na drie jaar mag omstreden Russisch antidopingbureau zijn werkzaamheden weer uitvoeren. De sportwereld reageert met verbazing.

Het Russische antidopingbureau Rusada is weer volwaardig lid van de internationale koepelorganisatie WADA. Een drie jaar oude schorsing werd donderdag opgeheven. Rusada werd in 2015 geschorst na de onthulling van grootschalig dopinggebruik in de sport. Zo kregen Russische sporters bij de Olympische Winterspelen van Sotsji (2014) doping toegediend, waarna positieve urinetests op ingenieuze wijze werden omgewisseld. Uit onderzoek bleek dat de Russische staat het dopingprogramma aanstuurde. Er is veel kritiek op de beslissing van WADA. Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, zei tegen ANP: „Dit is het grootste dopingschandaal van deze eeuw. Er waren concrete en harde eisen gesteld. Rusada heeft daar slechts gedeeltelijk aan voldaan.” (NRC)