Je kunt beter dan een sansevieria

Heb jij een zielige verdroogde ficus in de hoek van je kantoor staan? Dat kan beter, vindt tuinarchitect Sander Kroll.

Foto’s Louis Lemaire, Wouter van der Sar, R. Andrei, Ki Plant Concept

Kijk eens om je heen vanaf je werkplek. Zie jij in je directe omgeving een plant, iets groens, al is het maar een eenzame cactus?

Dat zou wel moeten, vindt Sander Kroll (55), een tuinarchitect die zich toelegt op planten binnenshuis en voorheen tropische planten importeerde. Donderdag presenteerde hij zijn fotoboek: Plants Extra Large – Inspiration. Rond de wereld liet hij imposante voorbeelden fotograferen van wat er nog meer mogelijk is met planten naast de standaard sansevieria bij de receptie of een verdroogde ficus bij het bureau. Denk: metershoge wanden bekleed met tropisch groen, plantenpilaren die meerdere kantoorverdiepingen hoog reiken.

Hoewel Krolls interesse in planten begon vanuit zijn fascinatie voor de vormen en de esthetiek, raakte hij ook geïntrigeerd door de positieve effecten die planten op onder meer onze concentratie en productiviteit kunnen hebben.

Daar zijn verschillende onderzoeken naar gedaan, zowel op kantoor als daarbuiten. Veelal gaat het om kleine onderzoeken waarbij deelnemers een positief effect op bijvoorbeeld de aandachtsspanne of een gevoel van tevredenheid rapporteerden.